Dukovany plánují spuštění odstavených bloků, ztráty počítají na miliardy

Jaderná elektrárna Dukovany

Jaderná elektrárna Dukovany Zdroj: ctk

První blok Jaderné elektrárny Dukovany by měl být znovu spuštěn na konci ledna, druhý v polovině února, uvedl ředitel výrobní divize ČEZ Ladislav Štěpánek. Ztráty z neplánových odstávek podle něj společnost odhaduje na jednotky miliard korun.

„Odhad je, že první blok bychom rádi spustili na konci ledna, druhý blok vychází někde do půlky února,“ řekl Štěpánek. Problémy v Dukovanech začaly na začátku loňského podzimu. Při prověrce dokumentace byly tehdy nalezeny nekvalitní rentgenové snímky svarů. Blok číslo dvě kvůli tomu energetici neplánovaně zastavili v noci na 18. září a o den později odstavili i třetí výrobní blok.

Blok číslo jedna odstavený podle plánu 28. srpna měl být zprovozněn v závěru října, ale stále stojí. Do konce minulého roku se podařilo obnovit výrobu proudu pouze v dukovanském bloku číslo tři. Elektřinu dodává do sítě od 28. prosince. Jediným blokem, který dodával elektřinu celý podzim, byl blok číslo čtyři.

Důsledek sebeuspokojení?

Ředitelka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) Dana Drábová dnes uvedla, že současné problémy Dukovan mají v zásadě dvě příčiny. Jednou z nich jsou podle ní excelentní výsledky elektrárny v posledních třiceti letech, které vedly k jistému sebeuspokojení a poklesu pozornosti k detailům, například k důsledné kontrole dodavatelů. „Druhou je ekonomický tlak na takzvanou efektivitu,“ dodala Drábová.

Roční výroba elektřiny v Jaderné elektrárně Dukovany minulý rok klesla v důsledku odstávek o 18 procent na 12,6 terawatthodiny (TWh). Dukovany tak loni dodaly do sítě nejméně proudu za posledních 17 let. Elektrárna má instalovaný výkon 2040 megawattů. Při plném provozu pokrývá pětinu celkové spotřeby elektrické energie v ČR.