Důl ČSA na Mostecku musí těžař po konci dobývání zlikvidovat

Zámek Jezerka, na pozadí důl ČSA

Zámek Jezerka, na pozadí důl ČSA Zdroj: Martin Pinkas, Euro

Důl Československé armády na Mostecku musí těžař po zastavení provozu zlikvidovat, provést sanaci a rekultivaci. Potvrdil to mluvčí Státní báňské správy Bohuslav Machek. Dobývání uhlí v dole ČSA skončí kolem roku 2022, vláda neprolomila limity. Surovina za nimi zůstane, návrh na odpis zásob zatím nikdo nepodal.

Vlastníkem dolu je Severní energetická. Firma nyní podle mluvčí Gabriely Sáričkové Benešové upřesňuje detailní plán útlumu těžby. „Hledáme takový postup, který zmírní dopady vládního rozhodnutí jak na naše zaměstnance, tak i region,“ uvedla. Společnost oznámila, že od ledna změní svou strukturu, opustí ji také jeden z akcionářů Tomáš Fohler.

Za limity se nachází podle odhadů 750 milionů tun uhlí. „Těžba bude při existenci limitů trvale ukončena a těžař bude mít povinnost lom zlikvidovat a provést sanaci a rekultivaci dotčených pozemků,“ uvedl Machek. Na tuto povinnost nemá vliv to, že uhlí za limity není odepsáno. Ministerstvo průmyslu a obchodu podle mluvčího Františka Kotrby neobdrželo žádný návrh na odpis zásob hnědého uhlí pod Horním Jiřetínem. „Pokud by takový návrh ministerstvo obdrželo, muselo by se jím neprodleně zabývat,“ doplnil.

Těžba bude při existenci limitů trvale ukončena a těžař bude mít povinnost lom zlikvidovat

Hnědouhelnou pánev na severozápadě Čech využívá vedle Severní energetické a Vršanské uhelné také Sokolovská uhelná a Severočeské doly. Vršanská uhelná a Severní energetická by se znovu měly spojit do jedné skupiny.

Severočeské doly dobývají uhlí v lomu Bílina. Prolomení limitů schválila vláda, v usnesení je, že těžba se nesmí přiblížit na 500 metrů od obydlí. „Podmínky těžby vzejdou z procesu EIA, tedy posouzení vlivů na životní prostředí. Následovat budou správní řízení, ve kterých má obvodní báňský úřad pravomoc rozšířit dobývací prostor lomu Bílina a povolit hornickou činnost,“ uvedl Machek. Těžař podle něj musí před tím vyřešit střety zájmů s vlastníky pozemků a nemovitostí, kteří by mohli být těžbou dotčeni.

Prolomení limitů v Bílině vláda zdůvodnila potřebou zajistit uhlí pro teplárny. Pokračování těžby nezasáhne lidská obydlí. V případě prolomení v dole ČSA by byl ohrožen Horní Jiřetín. Budoucí vlády se budou moci k rozhodnutí o ČSA vrátit, současný kabinet podle ministra průmyslu Jana Mládka (ČSSD) pravděpodobně o lomu už rozhodovat nebude.