Dvě stě zaměstnanců Liberty Ostrava se vrací do práce, většina ale zůstává doma

Liberty Ostrava

Liberty Ostrava Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Návrat většiny zaměstnanců hutní společnosti Liberty Ostrava do práce se opět odkládá o týden. Huť se stále nedohodla s firmou Tameh Czech na dodávkách energií. Vrací se ale asi 200 pracovníků do výroby pásů a důlních výztuží, kterou se podařilo napojit na dodávky tepla od společnosti Veolia Energie.

Návrat většiny zaměstnanců hutní společnosti Liberty Ostrava do práce se opět odkládá o týden. Huť se stále nedohodla s firmou Tameh Czech na dodávkách energií. Vrací se ale asi 200 pracovníků do provozů výroby pásů a důlních výztuží, které se podařilo napojit na dodávky tepla od společnosti Veolia Energie. ČTK to dnes řekl předseda základní organizace OS KOVO Liberty ČR Petr Slanina. Mluvčí firmy Kateřina Zajíčková to potvrdila. Většina pracovníků Liberty i Tamehu byla naposledy v zaměstnání loni 21. prosince.

„Dokud nebude vyřešena situace se společností Tameh Czech, nelze znovu spustit vysokou pec číslo 3 a ocelárnu. Z tohoto důvodu zůstane většina zaměstnanců na takzvaných „jiných překážkách na straně zaměstnavatele“, a to do 29. ledna 2024 včetně, kdy budeme informovat o dalším vývoji tak, jak tomu bylo doposud,“ uvedla Zajíčková. Připomněla, že zaměstnanci Liberty dostávají náhradu mzdy v plné výši.

„Ve spolupráci se společností Veolia jsme obnovili vytápění provozu válcovny plochých výrobků a jeho sociální budovy. Zaměstnanci tohoto provozu se vrátí do práce 23. ledna, a přidají se tak k zaměstnancům provozu důlních ocelových výztuží, kteří se vrátili do práce již 18. ledna a zaměřují se na výrobu produktů s vysokou přidanou hodnotou, jež naši zákazníci poptávají,“ uvedla Zajíčková.

Do práce do minulého týdne chodili jen lidé, kteří pracují na nezbytné údržbě, nebo udržují v takzvaném teplém útlumu koksovnu. Šlo asi o 400 lidí. Nyní jich bude dohromady okolo 600, tedy zhruba deset procent pracovníků. Liberty Ostrava má 6000 zaměstnanců, Tameh přes 300.

„Další provozy už se asi jen tak nepodaří připojit. Teď už to bude opravdu záležet na jednáních mezi Liberty a Tamehem. Byli jsme ubezpečeni, že se momentálně jedná na nejvyšší úrovni, to znamená na úrovni akcionářů,“ řekl Slanina.

Liberty Ostrava, která vyrábí ocel hlavně pro stavebnictví, strojírenství a petrochemický průmysl, už delší dobu čelí poklesu poptávky a má problémy platit závazky. Zaměstnanci obou firem jsou od loňského 22. prosince doma, protože huť je bez energií. Tameh jejich dodávky zastavil. Návrat lidí do práce se posouval už třikrát, jako původní termín návratu huť uváděla 3. leden.

„Nadále jednáme se strategickými partnery společnosti Tameh Czech a jejím správcem, kterým jsme nabídli možnost, umožňující opětovné spuštění elektrárny. Jsme přesvědčeni o tom, že již brzy nalezneme řešení,“ uvedla Zajíčková. Podnik podle ní vede také jednání se strategickými partnery a zákazníky o nákupu polotovarů (bram a sochorů), z nichž se mohou vyrábět finální produkty.