Liberty zatápí obchodním partnerům. Máme seznam nejvíce postižených firem

Válcovací trat na výrobu ocelových pásů v huti Liberty Ostrava

Válcovací trat na výrobu ocelových pásů v huti Liberty Ostrava Zdroj: Liberty Ostrava

Pokračující krize v ostravské huti Liberty tvrdě dopadá na desítky firem, které dosud unikaly pozornosti. Redakce e15 má k dispozici dosud neveřejný seznam neproplacených faktur, který Liberty poslala věřitelům a z něhož vyplývá, jaké firmy na současnou situaci doplácejí nejvíce. Jsou mezi nimi i společnosti, jejichž nesplacená pohledávka řádově převyšuje jejich roční zisk.

Seznam je platný k 11. prosinci a kromě faktur po splatnosti obsahuje i obchody, v jejichž rámci huť platila předem, čímž se celková zadluženost podniku naopak snížila. Rozdíl je k danému datu ale stále vysoký a činí 4,1 miliardy korun.

Na otázku, zda a jak moc se od té doby seznam změnil, mluvčí Liberty Kateřina Zajíčková přímo neodpověděla. „Budeme i nadále jednat v souladu s povinnostmi, které nám ukládá všeobecné moratorium. Nadále se soustředíme na realizaci našeho restrukturalizačního plánu, který má zajistit udržitelnou budoucnost podniku,“ uvedla. V říjnu společnost nicméně připustila, že dluží přes tři miliardy korun.

Pokračujte ve čtení vytvořením bezplatného účtu nebo přihlášením

Pokračovat