E.ON chce koupit menšinový podíl v Innogy

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Německá energetická společnost E.ON dnes zveřejnila nabídku na koupi menšinového podílu ve firmě Innogy, která působí i v České republice. Nabídka v hodnotě 5,2 miliardy eur (132 miliard korun) je součástí plánu na rozdělení aktivit Innogy mezi firmy E.ON a RWE - druhá jmenovaná v Innogy vlastní 76,8 procenta.

Nabídka se týká zbývajících 23,2 procenta akcií Innogy, které RWE nevlastní. Činí 40 eur za akcii a platí do 6. července, uvedla E.ON ve svém prohlášení.

E.ON a RWE se na rozdělení Innogy dohodly minulý měsíc. E.ON v rámci dohody získá podíl RWE v Innogy. RWE si nicméně ponechá aktivity Innogy v odvětví obnovitelných zdrojů energie a získá rovněž aktivity E.ON v tomto sektoru. E.ON pak bude vlastnit aktivity Innogy v oblasti energetických sítí.

Společnost Innogy nicméně tento měsíc oznámila, že o převzetí jejích aktivit v České republice má zájem jiný investor. Podle listu Handelsblatt jde o australskou investiční skupinu Macquarie. Ta již vlastní téměř 50 procent firmy Innogy Grid Holding, která se zabývá distribucí plynu v České republice.

RWE tento týden uvedla, že případný prodej aktivit Innogy v České republice by neohrozil dohodu o rozdělení podniku s E.ON. Skupina Innogy zajišťuje v Česku dodávky zemního plynu, elektřiny a další služby pro zhruba 1,7 milionu zákazníků. V Česku zaměstnává přes čtyři tisíce lidí.