E.ON stanovil cenu za přechod k obnovitelným zdrojům. Investuje 27 miliard eur

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Reuters

Německá energetická skupina E.ON do roku 2026 investuje kolem 27 miliard eur (více než 687 miliard korun), aby připravila distribuční sítě i zákazníky na přechod k obnovitelným zdrojům energie. Firma si také stanovila cíle z hlediska tvorby zisku a plán výplaty dividend. E.ON se tak přidal ke svým rivalům, kteří podobné plány buď již nastínili, nebo se k tomu chystají.

Zhruba 22 miliard eur půjde na modernizaci sítě pro distribuci elektřiny a zemního plynu, která je v případě tohoto podniku nejdelší v Evropě. Kolem pěti miliard eur pak firma vyčlenila na zákaznická řešení, přes která E.ON dodává služby přibližně 50 milionům odběratelů v několika zemích Evropy.

E.ON investiční program oznámil asi týden poté, co podobný záměr zveřejnila společnost RWE, která je největším producentem elektřiny v Německu. RWE nastínila plán investic za 50 miliard eur (1,27 bilionu korun), které půjdou do rozšíření kapacit obnovitelných zdrojů. 

Akciemi E.ON oznámený plán příliš nezahýbal. Jeden z obchodníků podle agentury Reuters poznamenal, že oznámení o plánovaných investicích neobsahuje „žádná pozitivní překvapení“ a že firma bude muset investory přesvědčit až na konferenci, kterou k tomu uspořádá.

Pětiletý plán počítá i s tím, že E.ON získá dvě až čtyři miliardy eur z prodeje části majetku a partnerských podílů. Dalších asi 500 milionů eur by měly přinést úspory. Upravený hrubý provozní zisk (EBITDA) z hlavní činnosti by se měl v roce 2026 pohybovat kolem 7,8 miliardy eur. To by znamenalo, že v období 2021 až 2026 dosáhne složený roční růst zisku asi čtyř procent.

Video placeholde
Proč rostou ceny energií? • Videohub

„Dekarbonizace evropské ekonomiky staví odvětví energetiky na práh klíčového desetiletí růstu,“ prohlásil generální ředitel firmy Leonhard Birnbaum, který se funkce ujal v dubnu.

E.ON také navrhl vyplatit z hospodaření letošního roku dividendu 0,49 eura na akcii, což je proti loňské dividendě 0,47 eura nárůst o více než čtyři procenta. Je to i v souladu s očekáváním analytiků v anketě společnosti Refinitiv. Současnou dividendovou politiku, která počítá s ročním růstem až o pět procent, E.ON prodlouží o tři roky, respektive do roku 2026.

V České republice skupina E.ON zásobuje elektřinou prostřednictvím své distribuční sítě zhruba 1,35 milionu zákazníků, především z jižních Čech a jižní Moravy. Její tržní podíl v tomto sektoru činí asi 21 procent. Délka distribuční sítě firmy přesahuje 65 tisíc kilometrů. V distribuci plynu disponuje E.ON více než 4000 kilometrů dlouhou sítí a její podíl na trhu s plynem v České republice dosahuje přibližně 10,5 procenta.