Easyjet zůstane věrný Airbusu, koupí 135 letadel

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CC BY-SA 2.0: Luca Mascaro

Boeingu se ani tentokrát nepodařilo prolomit nadvládu Airbus ve flotile britských aerolinek Easyjet. Nízkonákladový dopravce si od rivala americké firmy objednal 135 letadel v hodnotě přes 11 miliard dolarů.

Easyjet koupí 35 letadel A320 současné generace a stovku strojů A320neo. Letecká společnost si zároveň zajistila opci na dalších sto strojů. Ceníková cena kontraktu dosahuje 11,5 miliardy dolaru, zástupci Easyjetu ale na aerosalonu v Paříži připustili, že se jim podařilo dojednat „velmi významnou“ slevu.

Airbus a Boeing se o zakázku pro druhého největšího nízkonákladového dopravce Evropy přetahovaly několik měsíců. Airbus je výhradním dodavatelem Easyjetu od roku 2002, do té doby jím byl naopak Boeing. Ten má naopak své jisté u největšího konkurenta Easyjetu, irského Ryanairu, který si v březnu objednal 175 letadel.

„Jeto skvělý výsledek pro Easyjet, naše akcionáře i naše cestující. Zajišťuje, že budeme schopni pokračovat v úspěšné strategii ziskového růstu a výnosů pro akcionáře,“ prohlásila šéfka Easyjetu Carolyn McCall.

Letadla současné generace Easyjet převezme mezi léty 2015 a 2017, A320neo mu Airbus dodá v letech 2017 až 2022. Easyjet dosud provozoval převážně menší Airbusy A319, sedačková kapacita by díky objednávce měla růst o pět procent za rok.

Přestože 85 z nově nakoupených letadel náhradí starší stroje, přinejmenším jeden akcionář s rozšířením flotily nesouhlasí. Zakladatel aerolinek a jejich největší akcionář Stelios Haji-Ioannou by si přál, aby se vedení zaměřilo na zisk raději než na růst. Akcionáři musí nákup letadel schválit na valné hromadě 11. července.

Za první polovinu finančního roku, která u Easyjetu končí v březnu, letecká společnost prodělala 61 milionů liber. To je meziročně o 45 procent méně. Tržby stouply o 9,3 procenta na 1,6 miliardy liber.

Bláznivý Ir Michael O’Leary dobyl Evropu. Teď se chystá na Ameriku