Eiffelova věž dostala vlastní větrné elektrárny

Větrné elektrárny na Eiffelově věži

Větrné elektrárny na Eiffelově věži Zdroj: Urban Green Energy

Větrné elektrárny na Eiffelově věži
Větrné elektrárny na Eiffelově věži
Větrné elektrárny na Eiffelově věži
Větrné elektrárny na Eiffelově věži
4
Fotogalerie
Jedna z nejslavnějších staveb světa se v rámci renovace dočkala zajímavého vylepšení. Americká firma na Eiffelovu věž umístila dvě větrné elektrárny, které částečně pokryjí energetické potřeby dominanty Paříže.

Specializovaná společnost Urban Green Energy na věz nainstalovala dvě vertikální turbíny schopné vyrobit deset tisíc kilowatthodin za rok. To přibližně odpovídá spotřebě podniků v prvním patře věže.

Větrníky firma umístila ve výšce 120 metrů, kde podle ní mohou vytěžit maximum z poměrně stabilních větrů. Vertikální turbíny sice mají obecně nižší výkon než konvenční větrníky, lépe se ale hodí do měst, kde se častěji mění směr větru.

Návštěvníky Eiffelovy věže by elektrárny neměly rušit. Podle Urban Green Energy jsou „prakticky bezhlučné“ a aby co nejvíce splynuly s okolím, dostaly nátěr stejné barvy jako konstrukce věže.

Šéf americké firmy Nick Blitterswyk věří, že větrníky a slavné věži pomohou propagovat obnovitelné zdroje. „Až návštěvníci z celého světa uvidí větrné turbín, dostaneme se o krok blíže ke světu poháněnému čistou a spolehlivou obnovitelnou energií,“ citoval jej server Business Green.

Větrné elektrárny jsou součástí rozsáhlého projektu, v rámci kterého Eiffelova věž dostala řadu úsporných technologií. Nově ji osvětlí LEDdiody, desetimetrový solární panel zajistí ohřev poloviny teplé vody, o vytápění se postarají tepelná čerpadla. Na věži se objevil i systém na zachytávání dešťové vody.