Ekonom Dlouhý varuje: České firmy přijdou o zakázky v Temelíně

Temelín

Temelín Zdroj: profimedia.cz

Českým firmám hrozí, že nezískají zakázky na dostavbě jaderné elektrárny v Temelíně, a současná podoba výběrového řízení jim ani nezaručuje, že by mohly na největší zakázce v historii země dosáhnout nějakého významnějšího podílu.

„Zájem zahraničních zhotovitelů o spolupráci s českými subdodavateli se podle mých informací vytrácí,“ uvedl pro deník E15 člen Národní ekonomické rady vlády Vladimír Dlouhý a potvrdil, že se rada tímto tématem zabývala na svém posledním jednání toto pondělí a bude v něm pokračovat. Na příštím jednání NERV by se měl k celé věci vyjádřit zástupce zadavatele tendru – společnosti ČEZ. Záležitosti se hodlá věnovat také premiér Petr Nečas.

O zakázku na stavbu třetího a čtvrtého bloku Temelína za zhruba 200 miliard korun soutěží tři zájemci – americký Westinghouse, francouzská Areva a konsorcium ruského Rosatomu s českou Škodou JS. Dlouhý upozorňuje, že formou výběrového řízení je veřejná obchodní soutěž a ta neumožňuje rozsah dodávek z Česka ovlivňovat.

Všichni tři uchazeči sice uzavírají předběžné smlouvy o subdodávkách s českými firmami, ty ale většinou nejsou závazné. „Všechna prohlášení, kolik procent dodávek nabídnou českým firmám, beru s rezervou. Uvidíme, co opravdu bude v nabídkách uchazečů,“ řekl vládní zmocněnec pro dostavbu Temelína Václav Bartuška.

Kritika toho, že Češi na rozdíl od podobných zakázek na jaderné elektrárny v jiných zemích vypsali standardní tendr podle zákona o veřejných zakázkách, zaznívá již delší dobu. „Nemá ale smysl se stále vracet k počátečnímu bodu,“ řekl v této souvislosti Bartuška. Zdůrazňuje, že pokud by zadavatel výběrového řízení tak či onak upřednostnil firmu z jedné země, okamžitě by to napadli právníci těch, kteří by se tím cítili poškozeni.

Vladimír Dlouhý se obává, že se čeští subdodavatelé dostanou mimo hru, i když kvalita jejich výrobků často dosahuje lepších parametrů než u zahraniční konkurence. „Platí to především o takzvané nejaderné části, tedy u turbín, strojoven nebo generátorů,“ upřesňuje ekonom. Je pravděpodobné, že se na nových blocích Temelína budou podílet české stavební firmy, podle odborníků však jde hlavně o to, aby se uplatnily strojírenské firmy, které jsou schopny dodávat zařízení pro elektrárny a uchovat tak pro Česko know-how v oblasti jaderné energetiky. Majitel vítkovických strojíren Jan Světlík kupříkladu už dříve navrhoval, aby se temelínský tendr rozdělil, zahraniční zájemce by dodával know-how a základní části reaktoru, zatímco další subdodávky by měl na starosti český dodavatel typu Škody Praha.

Ekonom Dlouhý nyní upozorňuje, že mnoho času na hledání možných řešení není. V červenci mají být odevzdány nabídky uchazečů.