Elektřina a plyn opět zdraží. ERÚ zvýšil distribuční poplatky

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Pixabay.com, Creative Commons

Elektřina a plyn v příštím roce zdraží nejen kvůli vysokým cenám komodit. Regulovaná složka ceny elektřiny pro domácnosti příští rok vzroste v průměru o 3,7 procenta a u plynu o 2,4 procenta, oznámil Energetický regulační úřad (ERÚ). Firmám regulovaná složka ceny alektřiny v některých případech i zlevní. 

V celkových cenách pro domácnosti se změna cen projeví přibližně dvouprocentním nárůstem u elektřiny, jednoprocentním u plynu. U elektřiny tvoří regulovaná část stanovovaná ERÚ přibližně 40 procent výsledné ceny, tedy méně než v letošním roce. U plynu tvoří zhruba pětinu, letos to byla třetina. V regulované části ceny jsou zahrnuty především poplatek za přenos a distribuci, u elektřiny také příspěvek na obnovitelné zdroje energie. Zbylou část ceny určují sami dodavatelé.

Přoč rostou ceny energií?

Video placeholde
Proč rostou ceny energií? • Videohub

Firmám a podnikům na napojeným na velmi vysoké napětí v příštím roce regulovaná část ceny klesne v průměru o sedm procent, na hladině vysokého napětí naopak mírně vzroste o 0,3 procenta, oznámil dnes úřad. U velkoodběratelů a středních odběratelů plynu regulovaná složka mírně klesne, v průměru o 0,1 procenta.

Celkově ale firmy musí počítat s výrazným zdražením. ERÚ očekává, že celková cena elektřiny pro firmy a podniky v příštím roce vzroste na vysokém napětí v průměru o 44,4 procenta a na velmi vysokém napětí o 52,6 procenta.