Elektřina příští rok zdraží o 3,4 procenta

Elektřina pro domácnosti v příštím roce zdraží v průměru o 3,4 procenta. Malým podnikatelům se ceny zvednou o 4,3 procenta, velkoodběratelům o šest až 6,6 procenta. Uvedla to předsedkyně Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alena Vitásková. Hlavní vliv na zdražení elektřiny má podle ERÚ stále dopad loňského prudkého rozvoje fotovoltaických elektráren, ale také růst výroby z bioplynových stanic a zdrojů spalujících biomasu.

Nejvíce v příštím roce podle ERÚ zdraží ČEZ, který zvýší ceny dodávek elektřiny v průměru o 4,9 procenta. Pražská energetika (PRE) zdraží o 3,6 procenta a E.ON, který působí hlavně v Jihočeském a Jihomoravském kraji, zvedne ceny o 0,6 procenta. Firmy zveřejní pevné ceníky ke konci letošního roku.

Ceny elektřiny zvyšují hlavně obnovitelné zdroje, ke zmírnění tohoto dopadu vláda příští rok ze státního rozpočtu stejně jako letos přispěje 11,7 miliardy korun. Dalších zhruba 24 miliard v cenách elektřiny uhradí spotřebitelé. Vitásková upozornila, že obnovitelné zdroje se budou promítat do cen elektřiny i v dalších letech. Potenciálně velký problém v současnosti vidí v podpoře biometanu.

V novém zákonu o podporovaných zdrojích energie, který schválili poslanci a má se jím zabývat Senát, je stanovena podpora výroby biometanu ve výši 4000 korun/MWh, což by výrazně mohlo zvýšit ceny plynu a přineslo by to stejné problémy jako u fotovoltaiky. Vitásková uvedla, že chce, aby opatření bylo ze zákona odstraněno. „Může to stát až 17 miliard korun ročně, když se to rozjede,“ řekla o podpoře biometanu.

Projeví se i německý jaderný stop

Ceny elektřiny pro spotřebitele příští rok porostou také kvůli letošnímu růst cen na velkoobchodním trhu. Zdražení přišlo po rozhodnutí Německa odstavit v příštích letech všechny své jaderné elektrárny. Od října 2010 do září 2011 vzrostla průměrná cena elektřiny na trhu o zhruba desetinu.

Regulovaná část ceny elektřiny pro domácnosti tvoří zhruba polovinu celkové ceny a pro příští rok vzroste podle ERÚ o 0,5 procenta. Neregulovaná cena silové elektřiny tvořená vývojem na trhu, včetně obchodní marže, vzroste v průměru o 7,3 procenta, uvedl ERÚ.