Elektřina z pouště narazila. Desertec opouští zakádající nadace

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Siemens

Ambiciózní projekt Desertec se otřásá v základech. Nadace, která dala plánu na výrobu elektřiny pro Evropu v Africe své jméno, v projektu po hádkách s ostatními členy končí.

Dozorčí rada a představenstvo Desertec odhlasovaly stažení z Desertec Industial Initiative (Dii), uvedla nadace. Rozhodnutí přichází kvůli „nepřekonatelným názorovým rozporům ohledně budoucí strategie, cílů a v neposlední řadě ohledně stylu vedení Dii“.

Iniciativu v roce 2009 založila nadace Desertec spolu s několika německými koncerny včetně Deustche Bank, Siemensu či Bosche. Dii si dala za cíl do roku 2050 investovat 400 miliard eur a zajistit tak minimálně 15 procent evropské spotřeby elektřiny pomocí větrných a solárních elektráren. Ty měly vyrůst na Sahaře.

Původní plán ale od počátku provázely potíže. Členové iniciativy se hned zpočátku nedokázali dohodnout na směřování projektu. Poté stránky především německých médií zaplnily spory vedoucích Dii, Nizozemců Paula van Sona a Aglaiy Wielandové. Van Son nevěřil, že se podaří realizovat dovoz elektřiny z afrických pouští, zatímco Wielandová se této vize odmítala vzdát.

Další ranou byl loňských odchod dvou velkých členů projektu, Siemensu a Bosche. Oba průmyslové giganty se rozhodly ukončit všechny své aktivity v oblasti solární energie, které jim způsobovala ztráty ve stovkách milionů eur. Následně se od Desertecu odvrátilo i Španělsko, které s ohledem na své finanční potíže odmítlo zavázat k výstavbě přenosové sítě přes své území. „Nejspíš bychom měli oznámit, že celý projekt ukončujeme, protože nemáme politickou podporu,“ prohlásil už na konci loňského roku spoluzakladatel nadace Desertec Wolfgang Knothe.

Původní plán projektu DesertecProjekt Desertec ve své původní podoběProjekt Desertec ve své původní podobě | DESERTEC Foundation, www.desertec.orgZdroj: Dii

„Bylo nám vždy jasné, že prosazení myšlenky výroby proudu na pouštích nebude nic jednoduchého a že to bude vyžadovat nesmírné úsilí,“ uvedla dnes nadace, která už nechce být součástí negativního zpráv kolem projektu, kterých kvůli vůdčí krizi a nejasnosti ohledně směřování Dii přibývá.

Odchod zakladatelské nadace je pro Dii obzvláště hořkou pilulkou, protože si projekt zřejmě bude muset najít nový název. Podle německých médií chce nadace Desertecu zakázat používání jejího jména.