Elektřina zlevní podle regionu a dodavatele, zákazníky čekají nové nabídky

Koncová cena elektřiny příští rok klesne. Energetický regulační úřad snížil ceny za distribuci a přenos elektřiny a další regulované složky v průměru o 1,2 procenta. Úřad má vliv na 65 procent koncové ceny elektřiny. Skutečná míra úspory oproti letošnímu roku se bude lišit podle regionu a dodavatele. E. ON nyní přišel s nabídkou programu Prémie, který slibuje cenu elektřiny o 13 procent nižší oproti standardnímu ceníku. S podobnými zvýhodněnými produkty vyrukovali také ČEZ či Pražská energetika.

Alternativní dodavatel Centropol slibuje elektřinu o 22 procent levnější, než jsou standardní ceníky dominantních dodavatelů, a o 10 procent levnější, než stojí ve zvýhodněném dvouletém programu Garant od ČEZ.

V případě zemního plynu příští rok porostou regulované ceny za distribuci a přepravu v průměru o 7,37 procenta. Na celkové ceně plynu pro domácnosti se tato složka podílí necelou čtvrtinou. Růst způsobila teplá zima, kvůli níž musel úřad přepočítat letošní náklady distribučních společností na menší objem dodaného plynu.

Pokles prodeje plynu se čeká i příští rok. Pokud obchodníci cenu samotného plynu oproti letošnímu roku nezmění, očekává úřad celkové zdražení až o dvě procenta.