Emisních povolenek ubude, jejich cena rychle roste

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: nigela 2 CC BY 2.0 Flickr

Sen Evropské komise o co nejrychlejším odkladu dražeb emisních povolenek se brzy stane skutečností. S pravděpodobností, že se vše schválí do března a letos z trhu zmizí 400 milionů povolenek, roste i jejich cena. Za poslední dva týdny hodnota tuny CO2 vyletěla o 31 procent. Stačilo, aby se o osud odkladu dražeb přestali hádat poslanci Evropského parlamentu a zástupci států v Radě EU se dohodli na zkrácení schvalovací procedury.

„Odklad dražeb je v podstatě schválený, takže cena povolenek by už neměla výrazně růst,“ říká Jan Fousek, výkonný ředitel společnosti Virtuse, která s povolenkami obchoduje. Podobně jako většinu analytiků i jeho však překvapilo prudké zdražování povolenek. Cena CO2 by mohla dočasně spadnout pod šest eur za tunu, jakmile začnou firmy prodávat povolenky z bezplatného přídělu na rok 2014. Pro podniky, které povolenky musí kupovat, by nynější vývoj neměl představovat větší komplikace. Ze zkušeností obchodníků vyplývá, že firmy v letošních rozpočtech počítaly s cenou povolenky mezi čtyřmi a sedmi eury.

Hůř na tom bude český stát, který stejně jako ostatní země EU od poloviny roku už nevydraží ani jednu povolenku. Podrobnou analýzu finančních dopadů na český rozpočet bude mít ministerstvo životního prostředí do konce dubna. Pro letošek počítá navzdory zdražení povolenek s příjmem ve výši asi jedné miliardy korun, což je polovina loňského objemu.

Příští rok chce komise z trhu stáhnout 300 milionů a v roce 2016 dalších 200 milionů povolenek. Tím částečně sníží přebytek povolenek, který dosud tlačil jejich cenu k nule. Na trh by se mělo celých 900 milionů povolenek vrátit v letech 2019 a 2020.

Vývoj ceny emisních povolenek na trhu ICE FuturesVývoj ceny emisních povolenek na trhu ICE FuturesVývoj ceny emisních povolenek na trhu ICE Futures | Reuters