Enel: Dostavba jaderné elektrárny na Slovensku se zpozdí asi o rok

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CEZ

Dokončení třetího a čtvrtého bloku jaderné elektrárny v Mochovcích na Slovensku, plánované na letošní a příští rok, se zpozdí zhruba o rok. Podle slovenských médií to oznámil italský koncern Enel, který na Slovensku kontroluje dominantního výrobce elektřiny, společnost Slovenské elektrárne (SE).

„Zpoždění způsobily průtahy při stavebních pracích, jakož i nedávné zátěžové testy,“ uvedl šéf Enelu Fulvio Conti. Spuštění třetího bloku elektrárny v Mochovcích Enel nejnověji odhaduje na konec příštího roku, poslední blok by měl být uveden do provozu v polovině roku 2014.

Výstavba třetího a čtvrtého bloku v Mochovcích začala v roce 1987. Práce se kvůli nedostatku později zastavily. Obnoveny byly v roce 2008 poté, co kontrolní podíl v SE získal Enel. První dva bloky elektrárny v Mochovcích vyrábějí elektřinu více než deset let.

V zemi je v provozu také starší jaderná elektrárna v Jaslovských Bohunicích. Atomové elektrárny mají v zemi největší podíl na výrobě elektrické energie.

Slovenské jaderné elektrárny podle dřívějšího sdělení národního úřadu jaderného dozoru obstály v zátěžových testech. Evropská sedmadvacítka odstartovala analýzu odolnosti atomových elektráren po neštěstí v japonské elektrárně Fukušima loni na jaře, kdy elektrárnu postihlo zemětřesení a následné cunami.