Enel si vybojoval další stamiliony na jadernou elektrárnu Mochovce

Jaderná elektrárna Mochovce

Jaderná elektrárna Mochovce Zdroj: ctk

Dostavba třetího a čtvrtého bloku jaderné elektrárny Mochovce na Slovensku se opět protahuje. A znovu se nafoukl i rozpočet projektu. Majoritní akcionář Slovenských elektráren, italská skupina Enel, přesvědčila slovenskou vládu, aby společně balík peněz navýšili o 400 milionů eur.

Vláda, která drží v elektrárnách 34 procent akcií, zvýšení rozpočtu dlouho odmítala. Projekt se totiž stále natahoval. Původně se mluvilo o konci roku 2012 pro dokončení třetího reaktoru a o podzimu 2013 pro zhotovení čtvrtého bloku, teď je cíl v obou případech posunut o dva roky.

„Akcionáři Slovenských elektráren potvrdili, že třetí a čtvrtý blok jsou prvními VVER bloky (vodovodní energetický reaktor – pozn. red.), ve kterých jsou zapracována všechna postfukušimská zlepšení,“ konstatuje mluvčí Slovenských elektráren Janka Burdová. Právě bezpečnostní opatření jsou podle Enelu důvodem navýšení rozpočtu.

Zatímco původně se počítalo s investicí 2,8 miliardy eur, dnes se hovoří o 3,8 miliardy. Ještě před domluvou o 400milionové dotaci totiž Slovensko s Enelem v loňském roce schválilo navýšení rozpočtu o 600 milionů.

Souhlas s navýšením původně vláda podmínila závazkem Enelu postavit třetí jaderný blok do konce roku 2014. Již neplatí ani tato podmínka. Podle rezortu hospodářství bude adekvátnost tempa prací posuzována průběžně. První analýzu chce stát mít v létě.