Energetici porazili maďarskou vládu, vítězství si ale neužijí

RWE

RWE Zdroj: RWE

Maďarskou vládu trochu pocuchal elektrický proud. Budapešťský správní soud vynesl tento týden verdikt v neprospěch státního energetického úřadu ve sporu s dodavateli energií. Úřad předtím neuznal nárok distributorů na to, aby započítali do cen elektřiny či plynu i mimořádné daně.

http://zpravy.e15.cz/zahranicni/ekonomika/madarska-palenka-evropskou-komisi-neopila-968166Je to však jen jejich symbolické vítězství, protože parlament mezitím změnil zákon, který zahrnutí různých mimořádných daní a poplatků do cen zakazuje. To v praxi znamená, že břemeno plynoucí ze snížení režijních nákladů lidí o desetinu ponesou nadnárodní firmy.

Maďarské rodiny mají problém platit provozní náklady za byt či dům. Vláda tvrdí, že je to nespravedlivé, protože E.ON, RWE, Gaz de France, Suez a další společnosti, které v devadesátých letech uspěly v privatizaci, vysály z Maďarska tisíce miliard forintů ve formě zisku. A proto by v současných těžkých časech měly přispět k uvolnění zátěže obyvatel. Jednoduše: mají z čeho těch deset procent pustit.

Vláda proto jednostranně rozhodla, že ceny od ledna sníží, a premiér Viktor Orbán nadnárodním firmám vzkázal, že pokud budou hledat únikové cesty, je připraven proti nim vystoupit silou. Plánuje přitom snížit o desetinu také poplatky za vodu, dokonce i za odvoz smetí a kominíka.

Vládní strana Fidesz se do boje za snižování nákladů pustila s takovou vervou, že dokonce pro tento účel jmenovala zplnomocněnce a rozjela i petiční akci. Mašinerie přináší výsledky v podobě nárůstu popularity. Analytici uznávají, že tímto krokem se vládě rok před volbami podařilo dostat do kouta celou opozici.