Energetickou koncepci posoudí firma, jejíž sestra pracuje pro jaderný průmysl

Temelín

Temelín Zdroj: Sedmicka

Vliv připravované státní energetické koncepce na životní prostředí (SEA) posoudí česká pobočka britského holdingu Amec. Její česká sesterská firma Amec Nuclear Czech Republic se přitom specializuje na jaderný průmysl a samotný Amec se také zajímá o účast na dostavbě Temelína. Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) ani Amec v tom ale problém nevidí.

„Domníváme se, že dle transparentních kritérií vyhrál nejvýhodnější kandidát,“ sdělil serveru E15.cz mluvčí MPO Tomáš Paták. Ministerstvo Amec vybralo ve výběrovém řízení a jeho výběr tento týden posvětila vláda. Možný střet zájmů odmítl také ředitel společnosti Amec Petr Vymazal. Na počet největší množství specializovaných studií prý jeho firma vypracovala na bioplynové stanice. „Nemáme žádné preferované zdroje energie,“ řekl E15.cz.

Celková hodnota tendru, který Amec vysoutěžil, je 1,6 milionu korun. Výběrového řízení se zúčastnila také společnosti Enviros a Environmetální a ekologické služby. Nabízená cena měla 50procentní váhu, návrh způsobu plnění veřejné zakázky získal 30 procent a reálnost harmonogramu prací a jeho výhodnost pro zadavatele 20 procent. Podle Vymazala zatím ještě nemá Amec s ministerstvem podepsanou smlouvu. Jednání se uskuteční příští týden.

Volba i průběh řízení vyvolaly kritiku. Například podle Eduarda Sequense z neziskové společnosti Calla již ministerstvo průmyslu ztratilo veškeré skrupule v prosazování své představy rozvoje jaderné energetiky v Česku. Mimo jiné je podle něj příliš krátký termín, do kterého má firma posudek dodat. To má Amec učinit do poloviny května. Podle Sequense hrozí, že takové hodnocení bude povrchní. Anebo na něm firma pracovala ještě před tím, než smlouva prošla vládou, míní Sequens.

„Pouhých dvacet dní na zpracování oznámení koncepce, která dle zákona musí obsahovat mimo jiné již i předpokládané vlivy Kubovy energetické koncepce na životní prostředí a veřejné zdraví se zdá být velmi nerealistický termín,“ tvrdí Sequens. Například obdobné oznámení koncepce státní politiky životního prostředí 2011 až 2020, které vydalo ministerstvo životního prostředí, mělo 113 stran, dodal.

Struktura skupiny Amec:Organizační struktura společnosti AmecOrganizační struktura společnosti Amec

I na šibeniční termín našel Vymazal odpověď. Společnost prý oznámení koncepce připravuje již od února. „Přišli jsme se podívat na otevírání obálek a usoudil jsem, že máme velkou šanci vyhrát. Šel jsem do tohoto rizika,“ podotkl Vymazal.

Podle Patáka by dodržení termínu nemělo nic bránit. Podle harmonogramu prací, který ministerstvo stanovilo, má Amec na zpracování oznámení koncepce tři až čtyři týdny. Na konci dubna by měla dokument předat úřadu. Stanovisko SEA chce ministerstvo předložit podle náměstka ministra Pavla Šolce do konce září.

Temelín? Jen konzultace

V rozhovoru pro týdeník Ekonom generální ředitel britské vládní Organizace pro obchod a investice Nick Baird poznamenal, že společnost Amec má spolu s dalšími britskými firmami, jako je například Rolls-Royce, zájem jako potenciální subdodavatel o projekt dostavby Temelína. To Vymazal přímo nepotvrdil, ale ani nevyvrátil. „Jde spíše o obecný zájem. Nešlo by přímo o dodávky, ale inženýrsko-konzultační služby,“ uvedl. Podobným způsobem se prý společnost v Británii zajímá například o stavbu větrných parků.

Sequens tvrdí, že u současného posuzovaní státní energetické koncepce chybí tým odborníků, ve kterém by byli zastoupeni lidé z různých oborů energetiky a nevládní organizace. Přitom při posuzování několika minulých státních energetických koncepcí byl samozřejmostí. „Definoval oblasti, které bylo nutné posoudit, modeloval hodnocené varianty a stanovil váhy různých kritérií apod. Tento tým upřesňoval zadání pro zpracovatelskou firmu,“ uvedl Sequens.

Aktualizovaná energetická koncepce počítá s útlumem výroby z uhlí a naopak se zvýšením podílu elektřiny z jádra. Zároveň předpokládá, že přinejmenším 80 procent elektrické energie v Česku bude pocházet z domácích zdrojů, což umožní zachovat energetickou bezpečnost. Součástí energetických plánů České republiky je dostavba jaderné elektrárny Temelín a stavba pátého bloku jaderné elektrárny Dukovany.

: