EPH chce za podíl ve slovenských plynárnách zaplatit 62 miliard

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Gazprom.com

Energetický a průmyslový holding (EPH) hodlá za 49 procent akcií slovenských plynáren SPP zaplatit 2,5 miliardy eur (přes 62 miliard korun). S odvoláním na zdroj blízký slovenské vládě, která v podniku drží většinový podíl, to dnes napsal list Pravda. SPP je dominantním prodejcem zemního plynu na Slovensku, podnik také zajišťuje tranzit plynu z Ruska dále do západní Evropy.

EPH jedná o koupi podílu v SPP od zahraničních akcionářů, německého E.ON Ruhrgas a francouzské GDF. Pravda připomněla, že obě plynárenské firmy prostřednictvím společnosti Slovak Gas Holding koupily menšinový podíl v SPP a manažerskou kontrolu v společnosti v roce 2002 za zhruba 121 miliard tehdejších slovenských korun, tedy 2,9 miliardy eur. EPH vlastní finanční skupiny PPF a J&T a podnikatel Daniel Křetínský.

Deník napsal, že za nižší kupní cenou podílu SPP než před deseti lety stojí zřejmě pokles přepravy plynu a kursovní rozdíly, což snížilo výnosy firmy. Právě tranzit komodity je nejziskovější v rámci skupiny SPP.

Slovenská vláda má sice předkupní právo na podíl v plynárnách, podle dosavadních informací jej patrně nevyužije, protože na odkoupení akcií nemá peníze.

Z návrhu podmínek vstupu EPH do SPP vyplývá, že nový investor si udrží manažerskou kontrolu v podniku, některá rozhodnutí ale budou podléhat souhlasu slovenské vlády. O materiálu jednal kabinet premiéra Roberta Fica ve středu, rozhodnutí ale odložil. Fico chce ještě jednou prozkoumat možnosti ovládnutí SPP státem.