EPH po čtyřech letech zavře uhelnou elektrárnu v Eggborough

Elektrárna Eggborough

Elektrárna Eggborough Zdroj: Mr T via Wikimedia Commons (CC BY-SA 2.0)

Elektrárna Eggborough
Energetický a průmyslový holding (EPH) zahájil přípravu na možné ukončení provozu černouhelné elektrárny Eggborough v Británii.
3
Fotogalerie

Obří britská uhelná elektrárna Eggborough, která patří holdingu EPH, v září ukončí výrobu. Na příští rok už nedostala kontrakt na poskytování záložní kapacity pro přenosovou síť. Díky dřívějším úspěchům v aukcích na záložní kapacity přitom dokázala o tři roky přežít svou původně plánovanou smrt. Británie platí vybraným elektrárnám za to, že jsou připravené dodávat do sítě elektřinu v případě, že jí bude nedostatek.

Elektrárna s výkonem dva tisíce megawattů má smlouvu na udržování výrobní kapacity do konce letošního září. Bez ní nebude další provoz dávat ekonomický smysl, uvádí vedení elektrárny. „Rozhodnutí o ukončení provozu je definitivní. Zároveň ale pracujeme na projektu výstavby nové paroplynové elektrárny, která v areálu vyroste,“ říká mluvčí EPH Daniel Častvaj.

Eggborough se v poslední kapacitní aukci nedokázala s nabízenou cenou dostat pod šest liber za poskytnutý kilowatt za rok. Celkem se soutěže na udržování výrobní kapacity na zbytek roku 2018 a prvních devět měsíců roku 2019 zúčastnily zdroje s kapacitou přes deset tisíc megawattů. Uspělo 114 firem, od nichž provozovatel přenosové sítě National Grid nakoupil kapacitu v celkové výši 5 782 megawattů.

Čistě uhelné elektrárny tvoří jen necelých osm procent nakoupené záložní kapacity. Uspěli především provozovatelé plynových elektráren. Eggborough nyní dodává zhruba pět procent britské elektřiny. Vláda Spojeného království už dříve rozhodla, že všechny uhelné elektrárny se zavřou do roku 2025.

V Eggborough už firma ukončila druhou fázi konzultačního procesu pro výstavbu nového paroplynového zdroje. Nová elektrárna by mohla být hotová do tří až čtyř let. Už v roce 2014, kdy EPH elektrárnu kupoval, tvrdil šéf holdingu Daniel Křetínský, že chce elektrárnu provozovat, dokud bude ekonomicky životaschopná a následně využít místo a zaměstnance ke stavbě nových kapacit v závislosti na fungování britského kapacitního trhu a další podpory.

Už v lednu EPH uvedl do zkušebního provozu velkou biomasovou elektrárnu Lynemouth, jejíž výstavba přišla na 13 miliard korun. Loni EPH v Británii koupil za 9,5 miliardy korun další dvě plynové elektrárny Langage a South Humber Bank. Celkem mají obě elektrárny výkon 2300 megawattů. Obě elektrárny mají také až do roku 2021 zajištěny pravidelné platby z britského kapacitního mechanismu.

Podívejte se, jak se přestavovala elektrárna Lynemouth:

Video placeholde
Přestavba elektrárny Lynemouth ve Velké Británii • lynemouthpower.com