ERÚ: Distributoři by měli více investovat do elektrické sítě

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: pixmac.cz

Energetický regulační úřad navrhuje, aby si distributoři mohli do nákladů zahrnout část z investic do modernizace elektrických sítí. Díky tomu by se do nich mohlo připojovat více obnovitelných zdrojů. Jen tak lze zajistit, aby sítě pojaly větší množství zelené energie a zároveň zůstaly stabilní.

Nová položka v regulačním vzorci by neměla v příštích letech zvýšit koncovou cenu elektřiny. „Investice související se začleňováním a vlivem výroby elektřiny z necentrálních zdrojů byly pro roky 2014 a 2015 plánované a vzhledem ke stabilitě sektoru nemají vliv na dlouhodobou úroveň ceny,“ tvrdí mluvčí ERÚ Jiří Chvojka. Úřad chce také prodloužit platnost regulačních pravidel o rok do konce roku 2015, aby si distributoři na novinku zvykli.

„S ERÚ nyní vedeme diskuze o způsobech motivace k dalším investicím. Zavedení takzvaného investičního faktoru principiálně není špatná myšlenka. Navíc prodloužení regulačního období nám lépe umožní plánovat investice do sítě,“ vysvětluje ředitel společnosti PRE Distribuce Milan Hampl.

Regulovaná složka elektřiny zlevní
Letní slib předsedkyně Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Aleny Vitáskové, že regulovaná složka ceny elektřiny příští rok klesne o deset procent, se nejspíš splní. Přispěje k tomu i malá novela zákona o podporovaných zdrojích, která snížila příspěvek na obnovitelné zdroje v ceně elektřiny o necelých šestnáct procent. Samotná distribuce zlevní díky poklesu cen elektřiny na evropských burzách. Klesne tím hodnota ztrát v distribuční soustavě i náklady na jejich krytí. Zlevní i pořizování podpůrných služeb pro udržování rovnováhy v soustavě.

Jenže distributoři nebudou mít automaticky nárok, aby si mohli do svých regulovaných cen započítat investice na zlepšování sítě kvůli obnovitelným zdrojům. ERÚ od nich bude chtít finanční spoluúčast, aby celou sumu neplatili spotřebitelé v ceně elektřiny. „Podmínkou bude, že stejnou částku, která bude distributorům v podobě investičního faktoru ze strany úřadu přiznána, budou muset dodat z vlastních prostředků,“ dodává Chvojka.

Právě tady by však ERÚ mohl narazit. Současně se zavedením investičního faktoru totiž úřad navrhuje v souladu s platnými pravidly snížit míru výnosnosti aktiv.

Z energetik proto začíná zaznívat názor, že tato míra výnosnosti se dostala na úroveň, kdy vlastníci firem nebudou příliš ochotni k vyšším než nezbytně nutným investicím. Klesne tím totiž návratnost vložených peněz. V dlouhodobějším výhledu by se nižší investice mohly projevit zhoršením spolehlivosti dodávek elektrické energie.