ERÚ vrací úder, žádá omluvy a kontruje stížností

Ředitelka ERÚ Alena Vitásková

Ředitelka ERÚ Alena Vitásková Zdroj: ctk

Energetický regulační úřad (ERÚ) posílá na Radu České televize stížnost kvůli nevyváženosti pořadů ČT. ERÚ vadí účast ředitele Aliance pro energetickou soběstačnost Martina Sedláka a advokátky Kláry Samkové ve vysílání. Po Martinu Sedlákovi navíc ERÚ požaduje omluvu kvůli výroku o údajném propojení mluvčího úřadu Jiřího Chvojky s kontroverzním pražským podnikatelem Ivo Rittigem.

Stížnost ERÚ míří na pořady Ekonomika ČT24 a Události, komentáře, které televize odvysílala 19. září. Podle ERÚ došlo k porušení objektivity a zvýhodnění „politické strany nebo hnutí, popřípadě jejich názorů nebo názorů jednotlivých skupin veřejnosti, s přihlédnutím k jejich reálnému postavení v politickém a společenském životě“. Sedlák je podel ERÚ lobbista a fundraiser Strany zelených.

Sedlák a Samková tlumočili názory solárníků, kteří se ohradili proti tomu, že se o nich hovoří jako o solární mafii. Zvažují proto, že se obrátí na soud kvůli ochraně osobnosti. Další možností je napadení zákona o podpoře obnovitelných zdrojů u Ústavního soudu. Podle solárníků totiž diskriminuje jejich elektrárny proti ostatním výrobcům elektřiny.

„Právo na sdružování v politických stranách zaručuje Listina základních lidských práv a svobod. Jsem řadovým členem Strany zelených a konzultace zeleným poskytuji ve svém volném čase. Za žádnou politickou stranu ve veřejném životě nevystupuji ani nekandiduji. K žádnému konfliktu zájmů tedy nedochází. Jsem proto rád, že jediným možným obviněním proti mé osobě je právo garantované Ústavou,“ sdělil serveru E15.cz Sedlák.

Ohledně omluvy Jiřímu Chvojkovi Sedlák uvedl, že se bohužel místo věcné diskuse a argumentů tiskové oddělení ERÚ uchýlilo k osobnímu útoku na analytika solárních asociací. „Poté, co se zhroutil PR koncept obrany Aleny Vitáskové, obžalované z trestného činu, už asi panu Chvojkovi nic jiného nezbývá,“ dodal Sedlák.

Minulý týden podal kvůli kauze solárního podvodu týkající se dvou fotovoltaických elektráren na Chomutovsku státní zástupce obžalobu na deset lidí včetně předsedkyně ERÚ Aleny Vitáskové. Případem se bude zabývat brněnský krajský soud. Vitásková obvinění odmítá a označuje ho za součást účelové kampaně.

Stížnost ERÚ Radě ČT na nevyváženost pořadů