EU uvalila předběžná cla na dovoz oceli z Ruska a Číny

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: anna vackova / e15

Evropská unie uvalila předběžná antidumpingová cla na dovoz za studena válcované ploché oceli z Číny a Ruska. Zároveň začala vyšetřovat podezření z dumpingu, jehož cílem je zjistit, zda se tři další ocelové produkty vyráběné v Číně nedovážejí do EU za nižší cenu, než jsou skutečné výrobní náklady. Vyplývá to z dnešního prohlášení Evropské komise (EK).

Nové vyšetřování se týká bezešvých trubek, tlustých plechů a ploché oceli válcované za tepla. Pokud EK zjistí, že se tyto produkty dovážejí za dumpingové ceny, přijme odvetná opatření. Komise dodala, že EU má nyní v platnosti 37 opatření na ochranu obchodu, která se týkají dovozu ocelových výrobků. Devět podezření z dumpingu vyšetřuje.

Předběžná cla na dovoz za studena válcované oceli z Číny se pohybují v rozmezí od 13,8 procenta do 16 procent. Cla na produkty z Ruska pak dosahují 19,8 procenta až 26,2 procenta. Komise později rozhodne, zda bude chtít clo i zpětně, a to od prosince 2015.

"Značné škody"

Sdružení Eurofer si loni v dubnu stěžovalo, že Čína a Rusko vyvážejí do EU pod výrobními náklady za studena válcovanou ocel ve výrobcích, které se používají například v automobilech či domácích spotřebičích. To podle sdružení způsobuje evropskému ocelářství „značné škody“.

Podle Euroferu zaniklo v evropském ocelářském průmyslu od roku 2008 zhruba 85.000 pracovních míst. To je více než polovina celkové pracovní síly. Sdružení podle agentury Reuters uvedlo, že nejnovější cla uvalená na výrobky z Ruska plně odpovídají rozdílu mezi vyšší cenou na ruském trhu a nižší vývozní cenou. Cla uvalená na ocelové výrobky z Číny jsou ale možná stále nízká. Evropští oceláři chystají na pondělí demonstraci v Bruselu.