Evropská energetická burza EEX koupí dvě třetiny burzy PXE

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CEPS

Evropská energetická burza European Energy Exchange (EEX) koupí dvě třetiny akcií středoevropské energetické burzy Power Exchange Central Europe (PXE) a stane se jejím novým majoritním vlastníkem. Obě burzy o tom informovaly s tím, že transakci EEX zaplatila z účetní hotovosti. Předpokládá se, že se uzavře do konce prvního čtvrtletí 2016 poté, co ji schválí kompetentní orgány.

Skupina EEX nabízí centrální burzovní platformu pro obchod s energií a komoditami, včetně kontraktů na dodávky elektřiny, plynu, uhlí, ropy, environmentálních produktů, přepravy, kovů a zemědělských produktů kótovaných na burzách EEX, EPEX SPOT, Powernext, Cleartrade Exchange (CLTX) a Gaspoint Nordic. Nyní má více než 450 účastníků obchodování s kancelářemi ve 13 lokalitách po celém světě.

PXE jako člen skupiny CEE Stock Exchange Group (CEESEG) nabízí energetické derivátové produkty v Česku, na Slovensku, v Maďarsku, Polsku a Rumunsku. Vedle toho díky spolupráci s plynárenskou burzou CEGH Gas Exchange v rámci Burzy cenných papírů Vídeň provozuje český plynárenský spotový a derivátový trh. PXE spolupracuje se skupinou EEX Group od roku 2012 prostřednictvím clearingového domu ECC, který pražské burze zajišťuje zúčtování a vypořádání obchodů.

PXE vlastní licenci komoditní burzy od ministerstva průmyslu a obchodu a licenci regulovaného trhu vydanou Českou národní bankou a je oběma orgány dozorována. PXE je klíčovým hráčem na trzích střední a východní Evropy. „S PXE jako součástí EEX Group budeme moci expandovat s naší nabídkou produktů na tyto trhy, přizvat nové členy a zlepšit přeshraniční obchodování pro účastníky obchodování, což výrazně přispěje k hlubší integraci evropských trhů,“ uvedl generální ředitel EEX Peter Reitz.