Agrofert potřebuje k převzetí divize rakouské chemičky Borealis souhlas francouzských úřadů

Závod společnosti Borealis na výrobu polypropylenu a polyetylenu

Závod společnosti Borealis na výrobu polypropylenu a polyetylenu Zdroj: profimedia.cz

Evropská komise schválila skupině Agrofert ze svěřenských fondů expremiéra Andreje Babiše plán převzít divizi rakouské chemičky Borealis pro výrobu hnojiv. Holding však musí ještě získat souhlas francouzských úřadů. Uvedl to mluvčí Agrofertu Pavel Heřmanský. 

Komise dospěla k názoru, že transakce nevyvolá žádné obavy z narušení hospodářské soutěže v Evropském hospodářském prostoru, stojí v jejím prohlášení

„Na základě svého šetření trhu komise zjistila, že transakce významně nesníží hospodářskou soutěž na trzích s dusíkatými hnojivy, netoxickou kapalinou AdBlue používanou jako výfuková kapalina pro vznětové motory ani technickými dusíkatými produkty, jako je vodný amoniak a slabá kyselina dusičná,“ uvedla Evropská komise. 

Rakouská firma, která spadá pod skupinu OMV už dříve uvedla, že Agrofert za převzetí nabídl 810 milionů eur (19,2 miliardy korun). Původně chtěla společnost Borealis svou divizi pro výrobu hnojiv prodat za 455 milionů eur ruskému koncernu EuroChem, ale z toho nakonec sešlo, a to kvůli západním sankcím vůči Rusku. V novém výběrovém řízení pak o několik měsíců později zvítězil Agrofert.

Holding Agrofert sdružuje téměř 200 firem. Působí v chemickém průmyslu, zemědělství a potravinářství. Kromě toho vlastní lesnické společnosti a podniká rovněž v pozemních technologiích a technice, logistice, dopravě či v médiích. Do února 2017 firmu Agrofert vlastnil předseda hnutí ANO, tehdejší člen vlády a pozdější premiér Andrej Babiš, který kvůli zákonu o střetu zájmů své akcie vložil do svěřenských fondů. Podle státní Evidence skutečných majitelů je však Babiš reálným vlastníkem holdingu, stále ho ovládá také podle auditu Evropské komise.

VIDEO: Co nás čeká v roce 2023? Levnější byty i propad koruny

Video placeholde
Co nás čeká v roce 2023? Levnější byty i propad koruny • Videohub