Excalibur prý nabídl Slovákům transportéry, ministr to popřel

Transportéry Pandur

Transportéry Pandur Zdroj: ctk

Česká společnost Excalibur Army podle slovenského listu Denník N nabídla slovenské vládě dodávku dvou typů obrněných transportérů od amerického koncernu General Dynamics. List uvedl, že firma tak chce zvrátit plány kabinetu premiéra Roberta Fica koupit armádní obrněná vozidla v Polsku. Slovenský ministr obrany Martin Glváč ale řekl, že nabídku ohledně transportérů Slovensko nedostalo. Slovensko se minulý týden dohodlo na spolupráci při výrobě transportérů s Polskem.

Společnost Excalibur Army zaslala Slovensku nabídku na pásová vozidla Ascod a kolové transportéry Pandur z produkce evropské divize společnosti General Dynamics, kterou Excalibur Army zastupuje. Vozidla Pandur má ve výzbroji i česká armáda.

Mluvčí Excalibur Army Andrej Čírtek listu řekl, že transportéry by se mohly montovat na Slovensku. „Zástupci General Dynamics informovali ministerstvo obrany o možnosti přesunu výroby transportérů na Slovensko. S tím by bylo spojeno vytvoření pracovních míst i významné daňové příjmy pro stát,“ řekl Čírtek, podle kterého by se na Slovensku vyrábělo až 80 procent hodnoty vozidla.

Nabídka patrně neuspěje

Slovenský ministr Glváč ale informace o české nabídce popřel. „Žádnou nabídku z Česka, vládní ani jinou, jsme nedostali,“ řekl dnes Glváč novinářům. Excalibur Army se na Slovensku podílí na provozu dvou vojenských opravárenských podniků, které stát v minulosti nabídl k dlouhodobému pronájmu.

Slovensko plánuje bez vypsání veřejné soutěže nakoupit polské transportéry Rosomak Scipio, v první fázi by si mělo objednat 31 těchto vozidel. Hodnota zakázky není známa. Slovenský premiér Fico během návštěvy Polska minulý týden s polskou premiérkou Ewou Kopaczovou podepsal dohodu o spolupráci obou zemí při výrobě obrněných vozidel Rosomak Scipio a při opravách houfnic Dana, které má ve výzbroji polská armáda a které byly vyrobeny na Slovensku. Bojovou věž na transportéry bude dodávat slovenská firma EVPÚ.

„Musela by to být zázrační nabídka, která by vedla k tomu, abychom přehodnotili náš postoj. Musela by být extrémně výhodná pro Slovensko a pro ozbrojené síly,“ řekl Glváč. Ministr už minulý týden řekl, že úřad zvažoval více možností a že spolupráce s Polskem při výrobě transportérů je nejlepším možným řešením při obnově pozemní techniky slovenské armády. Vyjednávání s Polskem bez vypsání tendru Glváč zdůvodnil mimo jiné tím, že konkrétní techniku si vybrali vojáci.

Policie jako zbraň? Kauzu Excalibur odstartovala rivalita zbrojařů