Excalibur vyvinul nové bojové vozidlo. Mohlo by nahradit 200 „bévépéček“

Modernizované BVP Šakal od Excalibur Army

Modernizované BVP Šakal od Excalibur Army Zdroj: ctk

Na výhodný poměr mezi cenou a výkonem sází novinka domácí zbrojařské skupiny Excalibur Army, modernizovaný pásový transportér osazený dálkově ovládanou izraelskou věží Samson. Firma ho nabízí české armádě jako náhradu za dvě stovky bojových vozidel pěchoty (BVP), která mají být postupně vyřazena. Cena zatím zveřejněna nebyla. Ministerstvo obrany rozhodnutí o způsobu přezbrojení celé jedné několikatisícové brigády nedávno odsunulo na rok 2018.

Základem je podvozek a korba sovětského „bévépéčka“ licenčně vyráběného v bývalém Československu, konkrétně ve Vojenském opravárenském podniku Šternberk. Právě ten Excalibur před rokem koupil. Firma, kde pracuje na tři stovky lidí, nyní z 90 procent vyrábí pro zahraniční zákazníky.

„I když jde o pásové bojové vozidlo na úrovni 21. století, jeho cena je o desítky procent nižší než u konkurence,“ řekl deníku E15 šéf šternberské továrny Petr Kratochvíl. Podle něj je věž Samson plně kompatibilní s výzbrojí kolových pandurů, které už vojsko používá.

Transportér má novou nejen věž, kterou je možné doplnit řadou zbraňových, pozorovacích a průzkumných systémů, ale i pohon. Ten obstarává motor Caterpillar C 9.3. Vozidlo disponuje i vylepšenou ergonomií prostorů posádky a novou buď hydraulicky, nebo manuálně ovládanou zadní rampou pro výsadek. Posílena byla protiminová ochrana.

Modernizuje i Slovensko

Modernizaci BVP před nákupem nových obrněnců zřejmě upřednostní Slovensko, které v trenčínském EVPÚ vyvinulo vlastní věž s názvem Turra. Podle slovenské armády je toto řešení ekonomicky výhodné i kvůli tomu, že náklady na servis, logistiku či výcvik se oproti původním BVP prakticky nezvyšují. Navíc jsou všechny tyto podpůrné prvky už k dispozici.

Tatrovácký Titus

Obrněná vozidla, i když kolová, vyvinula také Tatra Trucks, rovněž součást Excaliburu, a přeloučská SVOS. Tatra společně s francouzskou firmou Nexter postavila na podvozku z Kopřivnice vozidlo Titus. Přeloučská SVOS zase nabízí transportér Vega. Ten je vedle pandurů ve hře o zakázku české armády za 1,6 miliardy korun na třicet obrněnců pro velitele a spojaře.

Národní zbrojařské obrození: Česko opět patří ke špičce