Explosia je po letech zisková, pomohly potíže konkurence

Semtex

Semtex Zdroj: ctk

Pardubická společnost Explosia loni hospodařila po letech ztrát se ziskem. Výrobce trhavin a střelivin vykázal nezdaněný zisk 42 milionů korun, předloni skončil v minusu 33 milionů korun. Firma loni zároveň zlepšila tržby o 20 procent na 784 milionů korun.

V segmentu střelivin rostly společnosti zakázky. Podnik zavedl víc směn a přijal nové pracovníky. U všech výrobků firma navýšila produkci, nejvíc u sférických prachů. O tento typ střelného prachu je velký zájem, současná výrobní kapacita nepostačuje. Firma chce proto vybudovat ve svém areálu novou výrobnu. Hlavní surovinou je nitrocelulóza, která se výrobním procesem proměňuje z vláken na gel.

Navýšení výroby podle výroční zprávy pomohl nedostatek bezdýmných prachů v USA a havárie v belgické chemičce PB Clermont. Naopak výroba střelivin loni stagnovala.

Společnost Explosia na konci roku zaměstnávala přibližně 520 lidí. Firma vznikla v roce 1920, tehdy s názvem Československá akciová továrna na látky výbušné. Od roku 1934 nese název Explosia. S chemičkou Synthesia se spojila v roce 1946 a o dva roky později vznikl národní podnik Východočeské chemické závody.

V novodobé historii firmu vlastnila skupina Agrofert podnikatele Andreje Babiše, který zastává funkci ministra financí. Od roku 2002 patří Explosia státu, akcie drží ministerstvo průmyslu a obchodu. Podnik je ve světě nejvíc známý trhavinou Semtex, malotonážní množství trhaviny vyrábí i ve speciálních aplikacích pro civilní i vojenský sektor.

Explosia přežila krizi, roste a nespoléhá jen na světoznámý semtex