Exportérem roku je opět Škoda Auto

Škodovky se velmi dobře prodávají v Číně

Škodovky se velmi dobře prodávají v Číně

Soutěž exportér roku vyhrála Škoda Auto. Následovali ji výrobce počítačových komponentů Foxconn CZ a česká pobočka společnosti Panasonic. Mladoboleslavská automobilka, která ovládla poslední dva ročníky, obsadila první místo i v kategorii hodnotící objem vývozu v letech 1993 až 2010.

Oproti minulým ročníkům, kdy objem exportu firem z první desítky klesal, se letos podle organizátorů soutěže zvýšil o 22 procent. „Co se týče oborového složení, stále je nejvýznamnější automobilový průmysl, jinak nelze vysledovat žádný dominantní obor,“ komentoval výsledky soutěže předseda sdružení Střední podnikatelský stav Zdeněk Somr.

Všechny firmy na stupních vítězů se v minulých letech tradičně umisťovaly v první pětce. Loni druhá Siemens Group se propadla až na sedmou pozici. Panasonic své umístění z roku 2010 obhájil. Soutěž hodnotí ty exportéry, kteří vyvezli zboží za více než 500 milionů korun ročně.

„Skokanem roku“ se stala plzeňská Škoda JS, která se loni účastnila dostavby slovenské jaderné elektrárny Mochovce. Za ní v kategorii hodnotící největší meziroční nárůst vývozu následovaly Moravské kovárny a Kovohutě Příbram.

Škoda Auto dosáhla mezi českými vývozci také největšího objemu exportu od roku 1993 do roku 2010. Také další dva stupně vítězů obsadily stejné firmy, které měly nejlepší letošní vývozy.

Mezi vývozci, kteří do zahraničí prodají zboží za 100 až 500 milionů korun ročně, vyhrála společnost Simona Plast-Technik, která teprve loni zahájila výrobu. Následuje výrobce chladicích věží FANS a společnost Kasper Kovo.

Největší vývozci roku 2010 Největší meziroční růst exportu 2009-2010
Škoda Auto Škoda JS
Foxconn CZ Moravské kovárny
Panasonic AVC Networks Kovohutě Příbram nástupnická
Barum Continental Behr Ostrava
Moravia Steel BorsodChem
Bosch Diesel Motorpal
Siemens Group Meopta
ArcelorMittal Ostrava Fehrer Bohemia
TRW Automotive Czech Austin Detonator
Robert Bosch Spolek pro chemickou a hutní výrobu

Zdroj: Exportér roku