Faitův Jet Investment prodá firmě Low & Bonar slovenský Texiplast

Igor Fait, majitel a ředitel investiční společnosti Jet Investment.

Igor Fait, majitel a ředitel investiční společnosti Jet Investment. Zdroj: Pinkas Martin/Euro

Brněnská investiční skupina Jet Investment podnikatele Igora Faita uzavřela s mezinárodní společností Low & Bonar dohodu o prodeji slovenského výrobce geosyntetik pro stavebnictví Texiplast. Low & Bonar za akvizici zaplatí bezmála 19 milionů eur, tedy 485 milionů kroun.

„Trh geosyntetik se postupně konsoliduje a pro další rozvoj Texiplastu je důležitá jeho integrace do oborově silné globální společnosti, kterou Low & Bonar bezesporu je,“ prohlásil šéf představenstva Kordárny Plus, pod níž Texiplast dosud patřil, Marek Malík.

Kordárna Plus samotná se podle něj bude dál věnovat rozvoji svého výrobního programu, ke kterému v letošním roce navíc přibyla výroba high-tech tkanin na bázi karbonu.

Skupina Low & Bonar sídlí ve velké Británii, vyrábí přízi, tkaniny a vlákna pro průmysl. Obrat společnosti loni dosáhl 460 milionů eur. Získání Texiplastu umožní skupině lepší přístup k středoevropským a východoevropským trhům, uvedl ředitel společnosti Steve Good.

Texiplast je předním evropským výrobcem tkaných a pletených geosyntetik
Podnik vyrábí specializovaný sortiment geosyntetik na bázi PES, PVA, PP a PA určených pro výstavbu a rekonstrukci silnic, dálnic, letišť, železnic, přístavů a jiných komerčních staveb. Loni utržil 12,7 milionu eur a vykázal zisk na úrovni EBITDA přes tři miliony.

Jet Investment se od svého vzniku v roce 1997 specializuje na vyhledávání investičních příležitostí. V minulosti restrukturalizoval nebo reorganizoval přes 15 podniků. V současnosti spravuje Strojírny Poldi, PBS Industry, MSV Metal Studénku, Kordárnu Plus a Slovkord Plus. Jediným akcionářem firmy je brněnský podnikatel Igor Fait.

Záchrana přišla od Jet Investment