Favoritem tendru na partnera ČEZ jsou Francouzi

Jaderná elektrárna Temelín

Jaderná elektrárna Temelín Zdroj: E15 Anna Vackova

Francouzská energetická společnost Eléctricité de France je největším favoritem výběrového řízení, v němž si ČEZ hodlá vybrat partnera pro dostavbu jaderné elektrárny v Temelíně. Potvrzují to různé zdroje i analýza deníku E15. Kromě výběru dodavatele pro stavbu dvou nových bloků chce ČEZ prostřednictvím dalšího tendru prozkoumat, zda by našel vhodného partnera, který by projekt za více než 200 miliard korun spolufinancoval. Podle dostupných informací už ČEZ o této variantě jednal právě s EDF.

Oficiální komentáře Francouzů jsou zatím zdrženlivé. „Je to nová informace,“ uvedl k tendru na partnera ČEZ francouzský velvyslanec v Praze Pierre Lévy. Nepochybuje však, že se francouzské společnosti budou touto záležitostí pečlivě zabývat.
Na firmu typu EDF ukazují i slova generálního ředitele ČEZ Daniela Beneše. Ten řekl, že partnerem by měla být spíše energetická než technologická společnost a že by česká jednička mohla díky takovému partnerství získat know-how v jaderné oblasti. Těmto kritériím ideálně vyhovuje právě EDF.

ČEZ zatím nehodlá jmenovat společnosti, jimž se chystá účast ve výběrovém řízení nabídnout, mluvčí Eva Nováková však potvrdila, že firma neosloví účastníky dodavatelského tendru, tedy Westinghouse, Arevu a Atomstrojexport.

Favoritem tendru na partnera ČEZ jsou Francouzi

Podobných firem jako EDF, které by přicházely v úvahu, příliš není. Kupříkladu u německých energetických společností se po jejich stažení z jaderného projektu v Británii neočekává, že by měly zájem o něco podobného jinde. Ochotu spolufinancovat výstavbu Temelína již dříve vyjadřovali Rusové, podle kritérií ČEZ by teoreticky připadal v úvahu provozovatel jaderných elektráren Rosenergoatom. Otázkou zůstává, zda by v jeho případě nebylo na překážku, že je součástí stejné skupiny Rosatom jako účastník dodavatelského tendru Atomstrojexport.

ČEZ v každém případě hodlá svého partnera vyhlásit až poté, co skončí dodavatelský tendr. S tím se počítá na konci příštího roku. „Oba tendry budou probíhat separátně,“ zdůrazňuje Eva Nováková. ČEZ také uvádí, že nemusí vybrat žádného partnera.

To, zda se EDF s většinovým podílem francouzského státu skutečně do českého projektu přihlásí, může naznačit její ochota stavět jaderné zdroje v Británii. Ve Spojeném království zazněly obavy, že by se Francouzi mohli podobně jako Němci stáhnout po nástupu prezidenta Françoise Hollanda, který je vůči jádru údajně méně vstřícný než jeho předchůdce Nicolas Sarkozy. EDF ale prohlásila, že změny ve Francii její britské plány neovlivní.