Fiat se chce spojit s Peugeotem a Opelem

Italská automobilka Fiat předpokládá, že společně s americkým Chryslerem zvýší do roku 2014 prodej na téměř šest milionů vozů z předpokládaných 4,2 milionu v letošním roce. Uvedl to šéf obou podniků Sergio Marchionne.

Italská automobilka Fiat předpokládá, že společně s americkým Chryslerem zvýší do roku 2014 prodej na téměř šest milionů vozů z předpokládaných 4,2 milionu v letošním roce. Uvedl to šéf obou podniků Sergio Marchionne. Zdroj: bloomberg

Krátce poté, co italský výrobce automobilů zveřejnil výraznou ztrátu za třetí čtvrtletí, vyšla najevo zajímavá informace. Sergio Marchionne, současný šéf Fiatu a jeden z nejrespektovanějších manažerů v automobilovém průmyslu současnosti, podle všeho vyjednává s evropskou konkurencí na rozsáhlé fúzi.

Dle zpráv agentury Bloomberg Sergio Marchionne oslovil automobilky PSA Peugeot Citroen a General Motors, která v Evropě vlastní prodělečnou divizi Opel. Výsledkem by tak mohla být aliance, která by mohla velikostí i dosahem konkurovat dosud největšímu koncernu Volkswagen. Ten nyní na starém kontinentě zabral něco přes 24 procent prodejů všech automobilů, spojení Fiatu s ostatními značkami by zřejmě překonalo hranici 25 procent.

Fiat se tak zřejmě snaží bojovat s izolací na evropském trhu. Zatímco koncerny Peugeot a GM se již na začátku letošního roku dohodly na spolupráci, z velkých automobilových značek zůstává Fiat prakticky sám. Jeho ztráta za poslední tři měsíce dosáhla 219 milionů eur, což je o 61 procent více oproti stejnému období loňského roku. Do velké míry za to vděčí současné dluhové krizi, která brzdí hospodářský rozvoj v jihoevropských státech. Právě na jih Evropy se Fiat odjakživa soustředil a to zřejmě bude také důvod, proč Peugeot s vytvořením aliance zatím váhá.

Marchionne, který celý Fiat prakticky přebudoval z upadající firmy na moderní podnik, se o podobné kroky pokoušel už v minulosti. Opakovaně se například pokoušel koupit německý Opel, který za posledních 12 let vykázal ztrátu 16 miliard. General Motors však jeho nabídky vytrvale odmítá a dál se problematickou divizi snaží restrukturalizovat.