Fico komplikuje Křetínskému 60miliardovou investici do SPP

Daniel Křetínský, EPH

Daniel Křetínský, EPH Zdroj: Foto E15 Robert Zlatohlavek

Chystanou největší investici české firmy v zahraničí za 60 miliard korun dnes zbrzdil slovenský premiér Robert Fico. Slovenská vláda totiž pozastavila jednání o vstupu Energetického a průmyslového holdingu (EPH) podnikatelů Daniela Křetínského, Petra Kellnera a Patrika Tkáče do Slovenského plynárenského průmyslu (SPP). EPH hodlá koupit 49 procent této tamní plynárenské jedničky od zahraničních akcionářů – GDF Suez a E.ON Ruhrgas.

Roberta Fica ale popudil návrh německých a francouzských spoluvlastníků SPP na zvýšení cen plynu o 18 až 25 procent. „Snaží se posílit svou pozici při převodu akcií na EPH,“ řekl slovenský premiér. Vláda dá podle Fica souhlas s celou transakcí jenom v případě, že akcionáři stáhnou jakýkoliv návrh na zvýšení cen. A to přesto, že stát by jako vlastník 51 procent akcií mohl na valné hromadě zdražení plynu jednoduše zablokovat.

Ačkoliv slovenské ministerstvo hospodářství jednoznačně doporučilo souhlas s prodejem minoritního podílu SPP Křetínskému, Fico dnes překvapivě mluvil i o jiných variantách včetně převedení podílu na jiného zájemce. Z jeho slov ale také vyplývalo, že stále preferuje variantu vstupu EPH do SPP – ovšem při nulovém růstu cen plynu.

„Nemůžeme to komentovat,“ řekl mluvčí EPH Martin Maňák. I když minoritní podíl – nicméně spojený s manažerskou kontrolou – hodlá koupit český holding od zahraničních akcionářů, slovenská vláda má předkupní právo a její souhlas s transakcí je tudíž klíčový.

Křetínský chce vstoupit do SPP. Čtěte více:

Jan Žižka: Fico a čeští boháči – sňatek z rozumu?

Slovenská vláda si přitom paradoxně od spolupráce s Křetínským slibuje zlepšení oproti dosavadnímu stavu. Nová akcionářská smlouva má posílit vliv státu. A ministerstvo hospodářství se dohodlo s EPH na vytvoření funkce vnitřního auditora, kterého by jmenovala slovenská strana. Auditor má zaručit přístup ke všem potřebným informacím. Němcům a Francouzům Fico naopak vyčítá, že firmu SPP pouze vysávali.