Finančník Krúpa chce ve velkém skupovat solární elektrárny

fotovoltaika

fotovoltaika

Slovenský finančník Pavol Krúpa, který ovládá skupinu Arca Capital, se chystá využít problémů investorů a skupovat tuzemské sluneční elektrárny. V Česku proto zakládá fond Arca Capital New Energy fund. Ve svém pondělním vydání to uvádí časopis Týden.

„Jsme před podáním žádosti o licenci České národní banky, takže bychom fond měli někdy v únoru či březnu spustit,“ řekl Týdnu Krúpa. Fond podle něho nabídne investorům poměrně zajímavý výnos pohybující se mezi sedmi a osmi procenty ročně.

Minimální vklad do něho bude pět milionů korun. Jde o fond kvalifikovaných investorů, kde se zisk daní pouze pěti procenty proti 24 procentům u standardních společností.

Krúpa v současnosti vlastní zdroje o výkonu zhruba 11 megawattů. Jako reálné přitom vidí, že by v Česku a na Slovensku nakoupil solární elektrárny o celkovém výkonu 15 megawattů, což je výkon, který pokryje spotřebu elektřiny zhruba 4000 tuzemských domácností.

„Máme rozdělaných řadu obchodů, které bychom mohli do roku koupit,“ řekl Týdnu Krúpa s tím, že cílem je mít ve fondu výkon 50 megawattů. Podle týdeníku není jeho předpoklad nereálný. Poté, co od začátku loňského roku zákonodárci uvalili na fotovoltaiku daň 26 procent, která se týká většiny zdrojů, začaly na řadu majitelů solárních elektráren tlačit banky. Ty chtějí, aby majitelé zvýšili záruky, tedy navýšili kapitál. Na to však mnozí nebudou mít.

Podle člena představenstva České fotovoltaické průmyslové asociace Františka Smolky bude mít problémy do 20 procent investorů, čili elektrárny do celkové výše výkonu 360 megawattů.