Finesta Group odchází ze Slovenska. Problémem může být Ukrajina

Solární elektrárna

Solární elektrárna Zdroj: Hnilickova Karolina/Mlada fronta E15

Česká společnost Finesta Group, která se zabývá zejména developerskými projekty energetických staveb, řeší konkurz své slovenské dceři. Důvodem omezení zahraničních aktivit jsou prý nezdařilé investice na Ukrajině.

Společnost se na Slovensku rozhodla skončit již letos v březnu. Donutily ji k tomu dluhy, které měla vůči Daňovému úřadu, zdravotním pojišťovnám a společnosti Slovenská konsolidačná, která zastupuje skupinu věřitelů.

Ačkoli se konkurz protahuje, začátkem záři byl na Okresním soudě v Bratislavě zvolen věřitelský výbor, který definitivně ukončil slovenskou historii Finesta Group. „Na základě plné moci zastupujeme Daňový úřad Bratislava. Slovenská konsolidační má zájem na maximálním možném uspokojení své pohledávky ve výši 22 tisíc eur (přibližně 600 tisíc korun) a pohledávky Finančního úřadu ve výši 9543 eur (zhruba 258 tisíc korun),“ říká Henrieta Kollárová, která řídí komunikační odbor Slovenské konsolidační, jednoho z věřitelů zadlužené Finesta Group.

Podle informací na webu společnosti firma působila i v dalších 10 evropských zemích, ale i z nich se postupně stáhla. Česká mateřská firma sice v konkurzu není, ale dlouho nevyvíjí žádnou aktivitu. Příčinu úpadku je možné najít v roce 2010. Byl to nejaktivnější rok historie firmy, ve kterém Finesta Group proinvestovala dohromady 200 milionů eur, což je přibližně 5,4 miliardy eur.

Ukrajinský projekt

Větší část investic směrovala do projektu výstavby solární elektrárny ve městě Luck, metropoli Volyňské oblasti, zhruba 400 kilometrů západně od Kyjeva. Podle zdroje E15.cz, od společnosti, která elektřinu z elektrárny odebírala, nedostala Finesta Group zaplacenou plnou sumu plynoucí z kontraktu o výstavbě.

Ačkoli elektrárna uvádí na internetových stránkách zprávu o uvedení elektrárny do provozu, Finesta Group prý peníze nikdy nevymohla. Od projektu na Ukrajině navíc neuzavřela žádnou další zakázku a své aktivity postupně utlumila.