Firma Colas bude vyrábět speciální asfalt pro vytížené silnice

Výroba firmy Colas

Výroba firmy Colas Zdroj: CTK

Stavební společnost COLAS CZ dnes v Holubicích na Vyškovsku otevřela novou výrobu speciálních asfaltů. Provoz v Holubicích nahradí obalovnu v Jihlavě, která už byla zastaralá. Nová provozovna Colas vyšla na 45 milionů korun.

Colas bude v Holubicích vyrábět modifikovaný asfalt. Ten se podle zástupkyně společnosti Markéty Altrichterové používá například na silnicích na Vysočině, kde jsou během roku velké teplotní rozdíly, a také na enormně zatížených silnicích. Výhodou nové výrobny v Holubicích je ideální dopravní dostupnost vedle dálnice.

„Výrobna modifikovaných asfaltů bude v následujících desetiletích pokrývat nejen potřeby Colasu v České republice, ale bude sloužit i národním pobočkám firmy na Slovensku, v Maďarsku, Polsku či Rakousku a dalším společnostem ze střední Evropy,“ uvedla firma v tiskové zprávě.

Výhodné místo

Místo v těsné blízkosti dálnice D1 je podle firmy výhodné jak pro dopravu surovin potřebných pro výrobu, tak pro dovoz koncovým zákazníkům. Nová provozovna se začala stavět v březnu. Zahrnuje sedm nádrží pro vstupní surovinu, každou s objemem 80 metrů krychlových, a dvě ocelové haly, které slouží jako obslužný sklad a sklad hotových výrobků pro rakouský COLAS.

Skupina COLAS s celkovým počtem více než 60 tisíc zaměstnanců patří k lídrům v oboru silničního stavitelství a působí v 50 zemích. Její součástí je česká společnost COLAS CZ. Firma v Česku zaměstnává přes 1212 lidí, její výnosy loni překročily čtyři miliardy korun.