Fosilní paliva dostávají přes půl bilionu dolarů na dotacích

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Výroba paliv z neobnovitelných fosilních zdrojů pobírá každoroční dotace ve výši 550 miliard amerických dolarů. Naproti tomu „čistá“ energetika z obnovitelných zdrojů získává na dotacích jen 120 miliard, uvedl Mezinárodní energetický úřad (International Energy Agency, IEA).

Ačkoli jsou ropa, uhlí a zemní plyn výjimečně lukrativními surovinami, vlády dotují výrobu paliva z nich více než čtyřnásobně ve srovnání s biopalivy a větrnými i solárními elektrárnami. IEA to uvedla ve své ročence World Energy Outlook. Podle úřadu tak podpora fosilních paliv brzdí rozvoj čisté energetiky.

Z poznatků zveřejněných v ročence vyplývá, že je třeba zásadní změny v přístupu ke globální energetice; jedině ta podle úřadu dokáže zabránit oteplování planety. Při zachování současného tempa oteplování by teplota planety měla do konce 21. století stoupnout o 3,6 stupně Celsia, uvádí publikace, přestože v posledních 17 letech se planeta naopak ochlazuje. Takové oteplení by mělo za následek vznik silných ničivých bouří, dlouhotrvající sucha a zvyšování hladiny světových oceánů.

„Obrovské dotace, jež fosilní paliva pobírají, pobízejí k jejich vyšší spotřebě,“ řekl šéfekonom IEA Fatih Birol. „Odměňujeme tak znečišťování planety stejně jako neefektivní spotřebu energie.“

Čistá energie poroste

Energie získávaná z obnovitelných zdrojů však je na vzestupu: měla by obstarat polovinu veškerého růstu energetické spotřeby od letoška až po rok 2040, uvádí zpráva IEA. Podle údajů úřadu bude třeba do té doby vyrobit 7200 gigawattů nad stávající úroveň, aby bylo možné uspokojit rostoucí poptávku a zároveň nahradit staré elektrárny novými. V členských zemích OECD by v téže době měla spotřeba energie získané z obnovitelných zdrojů na 37 procent.

Objem výroby solární energie by měl za 26 let narůst šestinásobně (zatímco podpory by měly zůstat na dnešní úrovni). Dnes solární energie zajistí pouze 18 procent z celkového množství vyráběné obnovitelé energie. Větrné elektrárny jí vyrobí více než třetinu a vdní energie asi 30 procent.