Fotovoltaických zdrojů v Česku i přes restrikce přibývá

fotovoltaika

fotovoltaika Zdroj: ctk

Nové fotovoltaické elektrárny přibývají, i když provozovatelé mohou připojovat už jen menší zdroje do výkonu 30 kilowattů. Uvedla to Česká fotovoltaická průmyslová asociace (CZEPHO). Nový zákon o podporovaných zdrojích energie umožnil uvolnění dříve rezervované kapacity obnovitelných zdrojů z předchozích let ve výši asi 600 megawattů. Výroba solárních elektráren je letos zatím na zhruba stejné úrovni jako loni, produkce za celý rok ale zřejmě za tou loňskou mírně zaostane.

Letos by se díky uvolněné kapacitě podle CZEPHO mohlo připojit více instalovaného výkonu solárních elektráren než 65 MW, které na začátku roku předpokládal provozovatel soustavy ČEPS. „Maximální výkon připojení by mohl být mezi 80 a 100 megawatty,“ uvedla Zuzana Musilová z CZEPHO.

Kapacitu v síti nabízí společnost ČEZ Distribuce, pod kterou spadá většina krajů. „Od počátku roku do začátku července bylo v rámci distribučního území společnosti ČEZ Distribuce povoleno připojení více než 6000 fotovoltaických elektráren o celkovém instalovaném výkonu přes 80 MW,“ sdělil mluvčí ČEZ Jan Beneš.

Nyní ČEZ eviduje dalších zhruba 11 tisíc žádostí o připojení. Volnou kapacitu v síti má také PRE Distribuce v Praze, omezené možnosti pro připojení jsou však na jihu Čech a Moravy, kde síť provozuje E.ON.

Distribuční společnosti zastavily zhruba před dvěma roky vydávání smluv o připojování nových solárních a větrných elektráren do sítě k nelibosti investorů. Reagovaly tak na prudké přibývání , které se kvůli dotačním podmínkám staly výhodnou investicí. Argumentovaly tehdy tím, že by tyto zdroje mohly ohrozit bezpečný provoz přenosové soustavy. O obnovení připojování rozhodly distribuční podniky na konci loňského roku, ale jen v omezené míře.

Letos do konce května solární elektrárny vyrobily 921 gigawatthodin elektřiny, loni za stejné období to bylo 889 GWh. Za celý loňský rok činila výroba 2118 GWh. „Odhadovat nyní výrobu za celý rok je obtížné, nevíme, jaké budou podmínky. Celková výroba ale zřejmě tu loňskou nepřekročí,“ uvedla Musilová.