Fotovoltaika bude moct znovu do sítě. Pracuje se na limitu bezpečnosti

Ilustrační foto

Ilustrační foto

Provozovatel přenosové soustavy ČEPS a distribuční společnosti znovu začnou posuzovat žádosti o připojení nových solárních a větrných elektráren do sítě. Přijetí či odmítnutí projektů ale bude závislé na limitu pro bezpečné využití obnovitelných zdrojů v síti pro příští rok. Ten má být zpracován do konce roku 2011. Česká fotovoltaická průmyslová asociace závěry uvítala, ale její šéf Aleš Spáčil zároveň sdělil, že od jednání čekal více jednoznačné řešení.

Před zhruba dvěma roky začal v Česku kvůli výhodným investičním podmínkám prudce růst počet solárních elektráren a distribuční společnosti proto loni zastavily vydávání smluv o připojování nových solárních a větrných elektráren do sítě. Argumentovaly tím, že by tyto zdroje mohly ohrozit bezpečný provoz přenosové soustavy.

Letos energetické podniky změřily vliv obnovitelných zdrojů na tuzemskou soustavu a výsledky využijí jako podklad pro posuzování nových žádostí. „Informace z měření nám potvrdily, že obavy o bezpečnost sítě nebyly bezpředmětné. Je skutečně nutné posuzovat každý tento zdroj jednotlivě a kontrolovat technické možnosti na tom místě, kde má být připojen,“ řekl správce Českého sdružení regulovaných elektroenergetických společností (ČSRES) Luděk Mravinač.

Fotovoltaická asociace lobbuje hlavně za malé střešní elektrárny

Fotovoltaická asociace žádá opětovné přijímání žádostí o instalaci malých střešních solárních elektráren do 30 kilowattů. „Je reálné, že se během jednoho roku připojí po celém Česku malé střešní instalace v maximální výši 100 MW. Z hlediska podpory těchto obnovitelných zdrojů energie to znamená dodatečné zvýšení ceny elektřiny pouze o jeden haléř na kilowatthodinu,“ uvedla asociace.

Instalovaný výkon tuzemských fotovoltaických elektráren přesahuje 1900 megawattů, na začátku loňského roku činil 463 MW. Kvůli rozvoji solárních zdrojů hrozilo letos zdražení elektřiny o více než deset procent. Vláda omezila zdražení mimo jiné pomocí zvláštní daně pro solární elektrárny, letos patrně chystá podobné opatření.

Členy ČSRES jsou provozovatelé distribučních soustav ČEZ Distribuce, E.ON Distribuce, PRE Distribuce a provozovatel české přenosové soustavy ČEPS.