Francie chce ukončit těžbu ropy a plynu. Může být vůbec první takovou zemí

ilustrační

ilustrační Zdroj: Profimedia.cz

Francouzská vláda hodlá do roku 2040 ukončit veškerou těžbu ropy a zemního plynu na svém území i v zámořských teritoriích. Vláda představila návrh příslušného zákona, jehož přijetí chce dosáhnout ještě v letošním roce. Francie by se tak stala první zemí, která by podobný krok uskutečnila. Jde spíše ale o symbolické opatření. Produkce ropy a plynu ve Francii se totiž na domácí spotřebě podílí jen zhruba jedním procentem.

Francie podle návrhu přestane vydávat nová povolení k průzkumu a těžbě ropy a plynu. Prodlužování již vydaných povolení bude postupně omezovat tak, aby jejich platnost do roku 2040 vypršela. I po roce 2040 však bude země pokračovat v dovozu a zpracování ropy.

Podle francouzského ministra životního prostředí Nicolase Hulota návrh ukazuje odhodlání Francie splnit cíle v oblasti ochrany klimatu. Hulot už v červenci představil plán, podle kterého by se ve Francii měly do roku 2040 přestat prodávat benzinové i naftové automobily.

Zároveň potvrdil, že země hodlá do roku 2022 ukončit výrobu elektřiny z uhlí a do roku 2025 snížit podíl jaderné energetiky na celkové produkci elektřiny na 50 procent z nynějších 75 procent.