Francie míří mezi solární špičku, ztrojnásobí kapacitu elektráren

slibný byznys. Předpoklad rozvoje skladování energie z domácích solárních elektráren loni přílákal i investice ČEZ. Letos se má tento potenciál napnit.

slibný byznys. Předpoklad rozvoje skladování energie z domácích solárních elektráren loni přílákal i investice ČEZ. Letos se má tento potenciál napnit. Zdroj: Profimedia.cz

Francouzská vláda hodlá do roku 2023 ztrojnásobit kapacitu francouzských solárních elektráren. V té době by na území Francie mělo vyrábět elektřinu 20 gigawattů slunečních elektráren. To je polovina instalovaného výkonu fotovoltaik v Německu.

Do solární budoucnosti mají Francii dotáhnout nové tendry na výstavbu elektráren. V nich by se mělo soutěžit o podporu pro nové projekty. Do roku 2018 by se měla celková solární kapacita zvednout z nynějších šesti gigawattů na 10,2 gigawattu a o pět let později by měla dosáhnout čísla mezi 18,2 a 20,2 gigawattu.

Podporu získají také elektrárny integrované do staveb. V příštích třech letech vláda vypíše výběrová řízení na instalaci 450 megawattů. Další speciální aukce se budou konat pro elektrárny pro samozásobování, například na farmách. Celkem vláda takto podpoří jeden gigawatt nových výroben. Státní pomoc získá také kombinace elektráren a skladování energie.

Systém aukcí Francie zavedla v roce 2014 a celkem už přitáhl investice ve výši miliardy eur. Experti očekávají, že nynější vlna podpory investice dál nafoukne. Plán je součástí snahy francouzské vlády snížit podíl elektřiny z jaderných elektráren ze 75 procenta na 50 procent v roce 2025.

Sousední Německo a dosavadní evropský premiant dál zvolňuje tempo nových instalací. V květnu se postavilo nově 100 megawattů, což podle německých expertů bylo výrazně za očekáváním. Zvlášť, když už se měly začít stavět velké elektrárny, které získaly podporu v předchozích pilotních aukcích. Přesto německá celková instalovaná kapacita přesáhla 40 gigawattů.

Podpory fotovoltaických elektráren se zatím nedočkali italští investoři. Nově schválený zákon s finanční pomocí novým solárním výrobnám nepočítá. Podporovat bude jen solárně-tepelné systémy.