FT: Rosněfť žene EU před soud kvůli sankcím za Ukrajinu

Ropné pole Juganskněftěgaz v Západní Sibiři, kde spolu těží Rosněfť a Exxon Mobil

Ropné pole Juganskněftěgaz v Západní Sibiři, kde spolu těží Rosněfť a Exxon Mobil Zdroj: Rosneft

Největší ruská ropná společnost Rosněfť žene Evropskou unii před soud kvůli sankcím, které na ni Brusel uvalil v souvislosti se sporným ruským postupem v ukrajinské krizi. Informoval o tom list Financial Times. Na evropský soud se kvůli evropským sankcím obrátil i miliardář a dlouholetý přítel ruského prezidenta Vladimira Putina Arkadij Rotenberg.

Západní protiruské restrikce omezují přístup Rosněfti k penězům na západních kapitálových trzích v době, kdy má tento státem ovládaný podnik dluh v objemu desítek miliard dolarů a musí do konce roku splatit stovky miliard rublů.

Rosněfť se podle listu FT kvůli sankcím obrátila 9. října na Soudní dvůr Evropské unie v Lucemburku. Domáhá se toho, aby Evropská rada zrušila rozhodnutí z 31. července, které Rosněfti, jiným ruským energetickým podnikům jako Transněfť či Gazprom Něfť a některým velkým ruským bankám prakticky upřelo přístup k penězům na evropských kapitálových trzích.

Rotenberg, kterého v červenci zasáhl zákaz cestovat do EU a zmražení majetku, se na lucemburský soud kvůli sankcím obrátil o den později. Rosněfť svou žádost k soudu údajně předložila svým jménem a za další blíže neupřesněné strany. Sankce, které Rosněfť požaduje zrušit, se týkají také velkých ruských bank Sberbank, VTB, VEB či Gazprombank. Rosněfť se k věci podle listu FT odmítla vyjádřit.