Gascontrol ztratil zájem o elektrárnu Dětmarovice. Je prý moc drahá

Elektrárna Dětmarovice

Elektrárna Dětmarovice Zdroj: Profimedia.cz

Havířovská společnost Gascontrol odstoupila z tendru na prodej černouhelné elektrárny Dětmarovice od energetické společnosti ČEZ. Důvodem je zhoršující se situace na energetických trzích a z toho vyplývající negativní postoj financujících bank.

O odstoupení společnosti Gascontrol z tendru rozhodla cena. Ta byla údajně příliš vysoká vzhledem ke zhoršujícímu se vývoji na energetickém trhu a postoji financujících bank. „Obdrželi jsme od firmy Gascontrol dopis, ve kterém nám oznamují, že v tuto chvíli nejsou schopni uskutečnit koupi elektrárny Dětmarovice,“ potvrdila serveru Týden.cz mluvčí ČEZ Barbora Půlpánová.

Gascontrol nabízel za Dětmarovice 1,3 miliardy korun. Vzhledem k prudkému propadu cen silové elektřiny z úrovní okolo 44 eur za megawatthodinu na současné úrovně okolo 38 eur je však nabídka příliš vysoká. Gascontrol proto jednání o nákupu elektrárny nakonec vzdal.

V případě jiné nabídky ČEZ nevyloučil prodej elektrárny v budoucnu. „Pokud se objeví nějaký jiný kupec se zajímavou nabídkou, jistě ji zvážíme, ale již nejsme vázáni žádnými limity, ani časovými. V poslední době se navíc výrazně změnily podmínky na evropském trhu , které nyní nahrávají provozování černouhelných elektráren,“ uvádí Půlpánová.