Gazprom: Nejednáme o koupi podílu v rakouské OMV

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: OMV

Ruský monopolní vývozce plynu Gazprom odmítl zprávy, podle nichž jedná o koupi podílu v rakouské ropné a plynárenské společnosti OMV. Rakouský opoziční poslanec Peter Pilz tento týden řekl listu Kurier, že existují "konkrétní náznaky", že Gazprom vede rozhovory s investičním fondem emirátu Abú Zabí, který v OMV vlastní téměř čtvrtinový podíl. "Není to pravda," řekl náměstek generálního ředitele Gazpromu Alexandr Medveděv.

Rakouský státní holding ÖIAG, který je největším akcionářem OMV, již ve čtvrtek informace o jednání označil za „kuriózní konspirační teorii“.

V úterý Gazprom ve Vídni za účasti ruského prezidenta Vladimira Putina podepsal s OMV konečnou dohodu o výstavbě rakouské větve projektovaného plynovodu South Stream. Ten má přivádět ruský plyn do západní Evropy přes Černé moře a Balkán, a vyhnout se tak Ukrajině. Vůči projektu má však výhrady Evropská unie, která po březnovém připojení ukrajinského Krymu k Rusku proces schvalování výstavby tohoto plynovodu pozastavila.

Státní investiční fond emirátu Abú Zabí International Petroleum Investment Co (IPIC) má v OMV 24,9 procenta a je vázán akcionářskou smlouvou s holdingem ÖIAG, který ve společnosti vlastní 32 procent. IPIC vlastní významné podíly také v řadě dalších západoevropských společností.