Gazprom získal plnou kontrolu nad běloruskými plynovody

Ilustrační foto

Ilustrační foto

Ruská státní plynárenská společnost Gazprom získala zbývajících 50 procent akcií provozovatele běloruských plynovodů Beltransgaz, a stala se tak jeho stoprocentním vlastníkem. Kontrakt v hodnotě 2,5 miliardy dolarů byl dnes podepsán v Moskvě během návštěvy běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka.

Rusko o získání běloruské společnosti usilovalo už dlouho, aby posílilo svou pozici jako významný dodavatel plynu pro evropské odběratele. Evropské státy nakupují v Rusku asi čtvrtinu plynu, který spotřebují, a zhruba 20 procent tohoto objemu směřuje do Evropy přes Bělorusko. Přepravu velké většiny ostatního plynu zajišťuje Ukrajina.

Při setkání ruského premiéra Vladimira Putina s Lukašenkem byla rovněž dojednána restrukturalizace běloruského dluhu, který vznikl nesplacením dodávek ruského plynu. Část plateb za letošní odběr byla přenesena do příštího roku.

Putin rovněž oznámil, že Moskva vyšla vstříc běloruské žádosti a snížila cenu za odběr zemního plynu v prvním kvartálu příštího roku. Za tisíc krychlových metrů bude Minsk platit 164 dolarů, což je zhruba o 40 procent nižší cena, než Bělorusko Gazpromu platilo ve třetím čtvrtletí letošního roku.

Díky tomu dostane běloruské hospodářství, těžce postižené znehodnocením měny a výpadky v zásobování, injekci v celkové výši dvě miliardy dolarů. Evropští odběratelé za ruský plyn platí okolo 400 dolarů. Od roku 2014 by pak Bělorusko za ruský plyn mělo platit stejnou cenu jako domácí odběratelé, řekl Putin.

Na schůzce Putina s Lukašenkem bylo rovněž rozhodnuto o kreditu deseti miliard dolarů, který Rusko Minsku poskytne na výstavbu jaderné elektrárny. Stavba má být dokončena do deseti let a půjčka splacena do patnácti let.