GE postaví v Česku továrnu na letecké motory za deset miliard

Budova společnosti General Electric v Praze

Budova společnosti General Electric v Praze Zdroj: Tomas Novak/Euro

Premiér Bohuslav Sobotka podepsal s americkým gigantem General Electric (GE) memorandum o výstavbě centra pro vývoj a výrobu leteckých motorů za zhruba deset miliard korun v Česku. Závod by mohl nabídnout práci až 900 lidí. Informaci přinesl server iHned.cz.

Nadnárodní společnost sídlící v USA již dříve označila Česko za favorita pro umístění továrny na nové turbovrtulové motory pro menší a střední letadla. Nyní potvrdili zvažovanou investici podpisem memoranda premiér Sobotka a viceprezident GE John Rice. „Vždy jsme byli ohromeni lidským kapitálem, který v Česku je,“ řekl Rice Hospodářským novinám.

GE plánuje do centra investovat do roku 2020 kolem 400 milionů dolarů (asi 9,92 miliardy korun). „Pokud se podaří investici zrealizovat, dojde v následujících letech k vytvoření více než 500 nových pracovních míst, což představuje 125procentní nárůst zaměstnanců této firmy v Česku. Důležité je také to, že díky podepsanému memorandu dojde ke zvyšování počtu kvalifikovaných lidí v tomto oboru a navýšení dalších aktivit mezi Českem a GE Aviation,“ oznámil Sobotka.

Celkem by mohlo dostat práci v centru až 900 technicky zaměřených zaměstnanců. Kde bude továrna stát, zatím není rozhodnuto, ale GE by upřednostnilo okolí Prahy. Firma již nyní vyrábí turbovrtulové motory v pražské Waltrovce. Centrum začne v roce 2020 vyrábět motory pro nový jednomotorový letoun americké společnosti Textron Aviation, který byl představen loni. Před otevřením centra bude GE Aviation v České republice tento motor vyvíjet a testovat.