GE vzrostl zisk o 36 procent, příjmy však klesly

Budova společnosti General Electric v Praze

Budova společnosti General Electric v Praze Zdroj: Tomas Novak/Euro

General Electric
Americkému průmyslovému konglomerátu General Electric Co. (GE) klesl ve třetím čtvrtletí čistý zisk o 18 procent na 2,06 miliardy USD (asi 35,7 miliardy Kč), tedy 18 centů na akcii. Pokles způsobily hlavně ztráty japonské divize, kterou firma prodává. Nižší však byl i prodej strojního vybavení kvůli zpomalení ve zpracovatelském sektoru USA.
3
Fotogalerie

Největšímu americkému průmyslovému konglomerátu General Electric (GE) vzrostl ve čtvrtém čtvrtletí čistý zisk z běžných provozních aktivit o 35,7 procenta na 3,48 miliardy dolarů (88,4 miliardy korun). Hospodaření podpořily hlavně aktivity v oblasti elektřiny a obnovitelných zdrojů. Firma rovněž v dnešním prohlášení potvrdila svůj výhled na letošní rok.

Celkové příjmy se však snížily o 2,4 procenta na 33,1 miliardy dolarů. Očištěný zisk, bez mimořádných položek, činil 46 centů na akcii, což bylo v souladu s očekáváním analytiků dotazovaných agenturou Thomson Reuters. Příjmy však zaostaly za odhady analytiků. Hodnota objednávek se zvýšila o čtyři procenta.

Příjmy elektrárenské divize díky dodávkám nových plynových turbín stouply o 20 procent. Příjmy letecké divize, která vyrábí letecké motory, vzrostly o 6,7 procenta. V divizi ropy a plynu však příjmy klesly o 22 procent.



Společnost potvrdila, že za celý rok čeká provozní zisk v rozmezí 1,6 až 1,7 dolaru na akcii. Analytici v průměru čekají zisk 1,66 dolaru.

GE se v říjnu dohodl, že sloučí své aktivity v ropném a plynárenském sektoru se společností Baker Hughes. Spojením vznikne druhý největší poskytovatel služeb pro ropná pole na světě.