General Motors klesl zisk o 42 procent, ztráty způsobil prodej Opelu i Jihoafrických aktivit

ilustrační foto

ilustrační foto

ilustrační foto
ilustrační foto
ilustrační foto
ilustrační foto
5
Fotogalerie

Největší americké automobilce General Motors (GM) klesl ve druhém čtvrtletí čistý zisk o 42 procenta na 1,7 miliardy dolarů (37,9 miliardy korun). Pokles způsobily ztráty spojené s prodejem evropské divize a mimořádné náklady související s odchodem z některých trhů, uvedla dnes automobilka.

Bez vyloučení evropské divize ale výsledky překonaly odhady analytiků. Zisk z běžné činnosti klesl o 12 procent na 2,4 miliardy dolarů. Zisk na akcii pak činil 1,89 dolaru, zatímco analytici v průměru čekali 1,68 dolarů na akcii, poznamenala agentura AP.

Příjmy se mírně snížily a dosáhly 37 miliard dolarů (823,1 miliardy korun) v porovnání s příjmy 37,4 miliardy dolarů před rokem. Analytici čekali naopak růst příjmů, a to na 40,1 miliardy dolarů.

Čistý zisk zahrnuje ztrátu 770 milionů dolarů z prodeje evropské divize francouzské automobilce PSA Group. Dalších 655 milionů dolarů musela firma zaúčtovat kvůli restrukturalizaci v Indii a kvůli prodeji aktivit v Jihoafrické republice.

Výsledky GM přicházejí v době, kdy se analytici obávají, že americký automobilový trh vstupuje do fáze poklesu. Americkým automobilkám totiž klesá prodej už čtyři měsíce za sebou. Prodej GM ve Spojených státech se od začátku letošního roku snížil o více než 18 procent.

Automobilka potvrdila, že za celý letošní rok očekává zisk v rozmezí 6,0 až 6,50 dolaru na akcii.

Firma se v březnu dohodla, že své evropské aktivity prodá francouzské skupině PSA Group. Transakcí vznikne evropská automobilová dvojka za německým koncernem Volkswagen. Evropské aktivity GM zahrnují německou automobilku Opel a britskou Vauxhall.