General Motors plánuje masívní zvýšení výdajů o devět miliard dolarů

Výrobní linka v jedné z továren General Motors

Výrobní linka v jedné z továren General Motors Zdroj: General Motors

Největší americká automobilka General Motors plánuje zvýšit kapitálové výdaje v tomto roce o pětinu až na devět miliard dolarů. Firma to oznámila na konferenci v americkém Detroitu. Pro automobilku by to byla nejvyšší taková částka od chvíle, kdy v roce 2009 opustila bankrotový režim, napsal na internetu list The Wall Street Journal. Konkurenční Ford Motor Company mezitím oznámil, že chce do roku 2020 uvést na trh nejméně 12 nových sportovních modelů.

Podle finančního ředitele GM Chucka Stevense chce automobilka investovat do vývoje dalších modelů značky Cadillac. Zároveň hodlá zlepšit současnou nabídku vozidel jako Chevrolet Malibu.

GM se už nějakou dobu potýká se skandálem ohledně opožděného svolání milionů aut kvůli možným problémům u přepínače v zapalování. GM o potenciálně smrtícím problému v autech Chevrolet Cobalt a dalších menších vozech věděla déle než deset let. Vozy začala svolávat loni. Do loňského třetího čtvrtletí ji svolávání vozů v této kauze přišlo na tři miliardy dolarů, napsal americký list.

O investičním plánu na příštích 12 měsíců automobilka informovala v době probíhajícího autosalonu v Detroitu. Na něm vystavuje i konkurenční automobilka Ford, která chce podle dnešního sdělení uvést do roku 2020 na trh nejméně 12 nových sportovních modelů. Jedním z nich má být v příštím roce supersportovní Ford GT s výkonem 440 kW. Zahájení jeho výroby je načasováno tak, aby připomněl 50. výročí závodu 24 hodin Le Mans v roce 1966, kdy závodní vozy Ford GT obsadily všechna tři místa na stupních vítězů.

„Ačkoliv doufáme, že novým GT uděláme radost fanouškům sportovních aut, z technických inovací tohoto vrcholného sportovního Fordu budou ve výsledku těžit všichni naši zákazníci,“ uvedl viceprezident skupiny Ford Raj Nair.