General Motors se daří, automobilka znovu zvýšila prodeje

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Autorevue.cz

Největší americké automobilce General Motors (GM) rostou prodeje už 12 čtvrtletí za sebou. Za třetí čtvrtletí zvýšila svůj celosvětový prodej meziročně o 5,5 procenta na téměř 2,4 milionu vozů. Klíčové značky Chevrolet se prodalo 1,25 milionu kusů, což je meziroční nárůst o 0,6 procenta.

Celkový prodej skupiny General Motors v Severní Americe se ve čtvrtletí zvýšil o 6,5 procenta na 808.000 vozů a v Evropě stoupl o 4,2 procenta na 388.000 vozů. V Asii, Africe a na Blízkém východě vykázala firma nárůst o 8,4 procenta na 930.000 vozů.

Automobilka General Motors musela v roce 2009 požádat o ochranu před věřiteli a od daňových poplatníků pak získala 49,5 miliardy dolarů (přes 930 miliard korun) na restrukturalizaci. Díky ní se vrátila k zisku a s jejími akciemi se začalo znovu obchodovat na burze.

Americká vláda prodala další část akcií General Motors

Americká vláda minulý měsíc prodala další část akcií automobilky General Motors v hodnotě 570 milionů dolarů (téměř 11 miliard korun). Oznámilo to dnes ministerstvo financí. Vláda tak nyní v největším americkém výrobci automobilů vlastní zhruba sedmiprocentní podíl, který hodlá prodat do konce března.

V roce 2009 získala vláda v General Motors podíl 60,8 procenta v rámci záchrany automobilky, na kterou vynaložila 49,5 miliardy dolarů z peněz daňových poplatníků. Z těchto peněz zatím získala zpět zhruba 36 miliard dolarů. Zbývající podíl v GM hodlá vláda prodat do konce března, napsala agentura Reuters.

GM se díky reorganizaci financované vládou vrátila k zisku a s jejími akciemi se začalo znovu obchodovat na burze. Představitelé ministerstva financí již dříve uvedli, že vláda kvůli pomoci automobilovému průmyslu, která zahrnovala rovněž automobilku Chrysler, přijde celkem o 15 miliard dolarů. Upozorňují nicméně, že cílem záchrany nebyl finanční zisk, ale ochrana pracovních míst.